Πολιτική

Σε θέση μάχης οι τραπεζικοί υπάλληλοι της Κύπρου


 Θέσεις μάχης άρχισαν να λαμβάνουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι, δηλώνοντας ετοιμότητα να δώσουν τη μάχη για να αποτρέψουν τον πλεονασμό περίπου 200 συναδέλφων τους στην Τρ. Κύπρου.

Καθολική ήταν η διαπίστωση των μελών του τακτικού συνεδρίου της ΕΤΥΚ, που συνήλθε το περασμένο Σάββατο, ότι αν χαθεί η «μάχη» με την Τράπεζα Κύπρου στο θέμα των πλεονασμών, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η πρακτική αυτή θα υιοθετηθεί από τις πλείστες των τραπεζών.

Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του επίτιμου προέδρου της ΕΤΥΚ ο οποίος έκανε λόγο για «πεμπτοφαλαγγίτες», φωτογραφίζοντας ανώτατα στελέχη τραπεζών.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρήστος Παναγίδης στην ομιλία του από 12 σελίδες, κατέστησε σαφές προς τη BOCY ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί μείωση του αριθμού του προσωπικού με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, πλην μέσω ενός σχεδίου εθελοντικής αποχώρησης», δεχόμενος το χειροκρότημα των συνέδρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του αντιπροέδρου της οργάνωσης Ανδρέα Παναγιώτου, ο οποίος φωτογραφίζοντας την Τράπεζα Κύπρου κάλεσε τα μέλη της οργάνωσης «να δώσουν απάντηση στην αλαζονεία και την ασέβεια, όπως υποστήριξε, που επιδεικνύουν οι διοικούντες προς το προσωπικό τους».

Οι σύνεδροι υιοθέτησαν τις ανησυχίες της ηγεσίας ότι τυχόν και γίνουν πλεονασμοί στη BOCY, μία τέτοια εξέλιξη, όπως τονίστηκε, θα επηρεάσει αναμφίβολα το σύνολο των μελών της οργάνωσης σε όλες τις τράπεζες

Εξουσιοδότηση με δυναμικά μέτρα

Όπως αναφέρει το Stockwatch, στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που ακολούθησε, οι σύνεδροι επικρότησαν τους χειρισμούς της ηγεσίας της ΕΤΥΚ καθώς και τη γραμμή που χάραξε ενάντια στο σχέδιο πλεονασμού της Τράπεζας Κύπρου.

Έδωσαν πλήρη εξουσιοδότηση στην ηγεσία να χειριστεί με αποφασιστικότητα και αν χρειαστεί με δυναμικά μέτρα, στην περίπτωση κατά την οποία η Τράπεζα Κύπρου υλοποιήσει την απόφαση για απόλυση 193 υπαλλήλων με σχέδιο πλεονασμού.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ακούστηκαν δυσμενή σχόλια για στελέχη τραπεζών τα οποία, όπως επισημάνθηκε, πρωτοστατούν στην κατάργηση κεκτημένων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο κ. Χατζηκωστής ειδικά γι’ αυτό το θέμα, υποστήριξε ότι «αυτοί είναι ισχυροί σήμερα και επικίνδυνοι και κρύβονται πίσω από τις «ξενόφερτες» διευθύνσεις. Η οργάνωση μας θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου», σημείωσε.

«Αν δεν υπήρχε βάση ντόπιων τραπεζικών στελεχών και άλλων σκληροπυρηνικών κατά του συνδικαλισμού που θα στήριζε τις «ξενόφερτες» διευθύνσεις, δεν θα ήταν εύκολο, είτε για τον πρόεδρο της BOCY ή για τον CEO της Ελληνικής Τράπεζας να λαμβάνουν αποφάσεις που προκαλούν», σημείωσε.

Στο συνέδριο ασκήθηκε έντονη κριτική, ειδικότερα στη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου η οποία, όπως τονίστηκε, προχώρησε σε δύο σχέδια εθελούσιας εξόδου, τα οποία εκ προοιμίου, θα αποτύγχαναν λόγω του μειωμένου ποσού της χαριστικής αποζημίωσης.

Έγιναν αναφορές και για τις εκβιαστικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στοχευμένα στη BOCY σε μέλη του προσωπικού να αποδεχθούν το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Η ΕΤΥΚ, αφού έλαβε ισχυρή εντολή από το συνέδριο κατά των πλεονασμών και διασφάλισης των κεκτημένων δικαιωμάτων και των εργασιακών θεσμίων, άφησε ταυτόχρονα ανοικτό παράθυρο με την Τράπεζα Κύπρου για διάλογο και εξεύρεση λύσεων που δεν θα θυματοποιούν μέλη του προσωπικού.