Πολιτική

Σε θέση μάχης για την β’ αξιολόγηση, με «έπαθλο» το QE της ΕΚΤ


 Οι όποιοι «πανηγυρισμοί» στο Μέγαρο Μαξίμου για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κόπασαν γρήγορα, καθώς αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι η δεύτερη αξιολόγηση. Ο ιεραρχικά κορυφαίος και άμεσος στόχος του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης έως το τέλος του 2016, προκειμένου να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, σχετικά με την β΄αξιολόγηση, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει στο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι αποφάσεις του Eurogroup και ο «οδικός χάρτης» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν να… μετακυλήσουν το «βάρος» των διαβουλεύσεων για την β΄ αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο, έχοντας ως βασικό γνώμονα δύο συνιστάμενες. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς τη «συνοδεία» νέων μέτρων και το δεύτερο σχετίζεται με την στρατηγική στην οποία θα επιμείνει, στο ακανθώδες ζήτημα των εργασιακών.

Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μοντέλου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να απομονώσει τον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εκφράζει και τις πιο ακραίες θέσεις στα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων και των ομαδικών απολύσεων. 

Αυτή την ρητορική θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που θα έχει, στο υψηλότερο επίπεδο, το επόμενο διάστημα και εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλιών που θα αναλάβει για πολιτική διαπραγμάτευση της αξιολόγησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 15 Δεκεμβρίου, όπου θα τους θέσει τις ελληνικές επιδιώξεις και θέσεις, σχετικά με την άμεση ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει επώδυνη λύση για την Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση του deal για την β΄αξιολόγηση αποτελεί, όπως γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου, αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι έτοιμη να αποδεχθεί την χώρα μας στο εν λόγω πρόγραμμα, εντός του τριμήνου του 2017, με την προϋπόθεση ότι θα έχει κλείσει η β΄ αξιολόγηση και θα έχει υπάρξει ειδική «μέριμνα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.