Πολιτική

Σε τακτική υποχώρηση η κυβέρνηση


Σε κατάσταση αμηχανίας και υπό ασφυκτική πίεση βρέθηκε η κυβέρνηση κατά την χθεσινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, εξαιτίας των αντιδράσεων αρκετών βουλευτών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Για να μετριάσει τις απώλειες, αναγκάσθηκε να αλλάξει ρότα σε δύο κομβικά ζητήματα που περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο και είχαν βρεθεί στο στόχαστρο τόσο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και συναδέλφων τους των ΑΝΕΛ.

Το πρώτο ζήτημα αφορούσε την «ποινική ασυλία που θα χορηγούνταν στα καρτέλ των μεγαλοεργολάβων, αν οι συμμετέχουσες εταιρείες ομολογούσαν τις  πράξεις του και πλήρωναν τα πρόστιμα που τους αναλογούσαν. Το θέμα που είχε προκύψει μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το τρελό «φαγοπότι» που είχαν στήσει τα καρτέλ των μεγαλοεργολάβων, είχε αναδείξει το Sofokleousin.gr, με ρεπορτάζ του την περασμένη εβδομάδα.

Τελικά η κυβέρνηση έκανε πίσω, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλο να καταθέτει νομοθετική βελτίωση, που προβλέπει ότι εάν εργολάβοι και κατασκευαστές πληρώσουν τα πρόστιμα που τους καταλογιστούν θα απαλλαχθούν από ποινικές ευθύνες. 

Μόνο το αξιόποινο της πράξης που αφορά το διοικητικό πρόστιμο θα εξαλείφεται, ενώ θα συνεχίζεται η δίωξη για τα συρρέοντα εγκλήματα και δεν θα απαλλάσσεται όποιος παραβιάζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Αλλαγή λόγω των πιέσεων από τις Κ.Ο, είχαμε και στο «πάγωμα» των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια. Η σχετική διάταξη ψηφίσθηκε, αλλά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι πριν τεθεί σε ισχύ  θα έχουν βρεθεί ισοδύναμα, ώστε να μην εφαρμοσθεί τελικά.

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έσπευσε να δηλώσει ότι  τα απαραίτητα ισοδύναμα   για να μην παγώσουν οι αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων  θα προέρχονται κυρίως από περικοπές στα εξοπλιστικά.

Παράλληλα δια στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, γνωστοποιήθηκε ότι τελικώς δεν θα ζητηθεί η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση... παλινδρόμησε

Παρά την καθόλα τακτική υποχώρηση, η κυβέρνηση δεν απέφυγε τις απώλειες, καθώς η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου διαφοροποιήθηκε δε στα άρθρα που αφορούσαν το νέο Υπερταμείο και τον "κόφτη" δημοσιονομικών δαπανών. Μια ενέργεια την οποία λίγοι περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου και η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε ένα σχετικό «μούδιασμα»