Σε σφικτό κλοιό κρατάει τις τράπεζες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης οδηγεί σε εκτροχιασμό της προσπάθειας, "φορτώνοντας" καθημερινά τους τραπεζικούς ισολογισμούς με νέα "κόκκινα" δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, που είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τα κορυφαία στελέχη των τραπεζικών διοικήσεων, απέκλεισε -προς το παρόν, τουλάχιστον- την αναθεώρηση των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τρόπον ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να περάσουν πάνω από τον πήχη στο δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Η κ. Νουί τόνισε μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ότι η μείζων πρόκληση είναι να αντιμετωπισθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ για την τεράστια καθυστέρηση που σημειώνεται στην προώθηση σημαντικών αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο σημείωσε διπλωματικά την αισιοδοξία της ότι, όταν ολοκληρωθούν, "και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπισθεί".
Στις συζητήσεις που είχε, όμως, με τραπεζικά στελέχη, η κ. Νουί κράτησε σκληρή στάση σχετικά με τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, αποκλείοντας σε αυτή την φάση αλλαγές στους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Σημειωτέον ότι σε αυτά τα αρχικά στάδια εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων προβλέπονται τριμηνιαίοι έλεγχοι από τον SSM και οι τυχόν αποκλίσεις "τιμωρούνται" με την επιβολή κυρώσεων, υπό τη μορφή αυξημένων προβλέψεων, οι οποίες πλήττουν την κερδοφορία.
Στον έλεγχο για το πρώτο τρίμηνο, που αρχίζει πολύ σύντομα, οι επιδόσεις των τραπεζών αναμένεται να κινηθούν πολύ μακριά από τους στόχους, αφού εκτιμάται ότι η επικρατούσα αβεβαιότητα, που ενθαρρύνει και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, έχει δημιουργήσει νέα μη εξυηρετούμενα δάνεια ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι το περιβάλλον είναι δυσμενές όχι μόνο επειδή καθυστερεί το νέο πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, αλλά και επειδή ακόμη και ήδη νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις, όπως η καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα να είναι μπλοκαρισμένοι οι πλειστηριασμοί ακόμη και για... σεσημασμένους στρατηγικούς κακοπληρωτές με ακίνητη περιουσία.
Το περιβάλλον που διαμορφώνεται και η αυστηρή στάση των εποπτικών αρχών, που πάντως δεν αποκλείεται να υιοθετήσουν επιεικέστερη στάση αργότερα, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την φετινή κερδοφορία των τραπεζών, οι οποίες ήδη αποτυπώνονται και στις τιμές των μετοχών στο ΧΑ.