Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στις αγορές, αποτελώντας καθοριστική παράμετρο διαμόρφωης κλίματος. Η μεταβλητότητα διατηρείται, η μεταβλητότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο και το βραχυχρόνιο ρίσκο παραμένει υψηλό.
Σε καθοδική κατεύθυνση κινούνται σήμερα τα χρηματιστήρια, μετά τη διάψευση των προσδοκιών για κάποια βήματα προόδου στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες για εκεχειρία. Απώλειες 1,80% καταγράφουν αυτή την ώρα ο DAX και ο CAC-40, στο -1,10% ο FTSE-100 του Λονδίνου. Προηγήθηκαν μεγάλες απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια, με αρνητικό καταλύτη τηναναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα, όπου επιβάλλονται lockdown σε περιφερειακό επίπεδο και μεγάλες επιχειρήσεις αναγκάζουν να περιορίσουν ή να διακόψουν την παραγωγή.
Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις αγορές ενεργειακών προϊόντων. Η τιμή του φυσικού αερίου που υποχωρούσε το πρωι κάτω από τα 115 ευρώ, έχει ανακάμψει στα 124,5 (+8,7%). Πτωτικά κινούνται οι τιμές αργού πετρελαίου. Κατά 5,7% υποχωρεί αυτή την ώρα η τιμή του brent στα 100,8 ευρώ.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ στο επίκεντρο της προσοχής τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις και ειδικά οι τράπεζες.
Ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε νωρίτερα έως -1,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε χαμηλό -3,41%. Η εικόνα βελτιώθηκε στη συνέχεια.
Αυτή την ώρα ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,80% στις 823,2 μονάδες, ενώ οι απώλειες στο ταμπλό των τραπεζών έχουν περιοριστεί σε 0,95%. Περίπου 1,05% χάνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικόπρόσημο μόνο η Eurobank (+0,3%). Alpha -2,3%, Εθνική -1,6%, Attica Bank -1,4%, Τρ. Ελλάδος -1%, Πειραιώς -0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕλβάλΧαλκόρ +2,2%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,6%, ΕΛΠΕ και Aegean +0,5%. Στον αντίποδα Coca-Cola -2,9%, Lamda -2%, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ -1,8%, Quest και ΟΠΑΠ -1,6%.