Διεθνή

Σε πρόωρες εκλογές η Βόρεια Μακεδονία - Τι ανακοίνωσε ο Ζάεφ


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Ζάεφ να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική χώρα, ένα σχέδιο που βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής του.

«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, την επομένη της ταπεινωτικής ευρωπαϊκής άρνησης.

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, διαπίστωσαν ένα μπλοκάρισμα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αντιτέθηκαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών, η οποία απαιτεί ομοφωνία.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.

«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.

Είπε πως θα συναντηθεί αύριο Κυριακή με τον πρόεδρο της χώρας του Στέβο Πεντάροφκσι και άλλους πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2017, ο Ζάεφ επένδυσε όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να βάλει τη Βόρεια Μακεδονία στις ράγες της ένταξης στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την απογοήτευσή του γι’ αυτή τη «δυσάρεστη εξέλιξη», ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» της Ε.Ε.

Απογοητευμένη από το «όχι» των Βρυξελλών, δήλωσε και η Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του State Department να διαμηνύει ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια των δύο χωρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του αδιεξόδου αποτέλεσε η γαλλική στάση, με τον πρόεδρο Μακρόν να μην συναινεί στην ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών, κάτι το οποίο είχε διαφανεί και το προηγούμενο διάστημα.