Ενέργεια

Σε «προκρούστεια κλίνη» η ΔΕΗ- Πώληση μονάδων και αυξήσεις τιμολογίων


Στην «προκρούστεια κλίνη» οδηγείται η ΔΕΗ, με στόχο την περαιτέρω κατάτμησή της και την παραχώρηση μεγαλύτερο κομματιού της αγοράς ενέργειας σε ιδιώτες, η οποία θα συνδυασθεί με αυξήσεις τιμολογίων.

Το έδαφος στρώνεται με την κλιμακούμενη κινδυνολογία για την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, η οποία  θέτει εκ των πραγμάτων επί τάπητος την ανάγκη αναζήτησης «λύσεων», προκαλώντας μάλιστα παρεμβάσεις από πλευράς Κομισιόν.

Οι προτεινόμενες «λύσεις» εναρμονίζονται με τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στον τομέα παραγωγής-εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, όχι μόνον με διεύρυνση των μεριδίων τους στις συγκεκριμένες αγορές, αλλά και με διαμοιρασμό των «ιματίων» της ΔΕΗ μέσω εξαγορών.

Το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ»

Στο προσκήνιο επανέρχεται το παλιό σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», που προβλέπει πώληση «κομματιών» της επιχείρησης – ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ορυχείων, χαρτοφυλακίων πελατών κλπ. Προτείνονται «βελτιωμένες» εκδοχές αυτού του σχεδίου, που θα οδηγήσουν σε ταχεία αναδιανομή της αγοράς μεταξύ τριών ή τεσσάρων  «ισοδύναμων» παικτών, ικανών να σταθούν στον ανταγωνισμό και να κινηθούν επί ίσοις όροις με την  συρρικνωμένη κρατική εταιρεία.

Σε πρώτη φάση επιδιώκεται  αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία παρουσιάζεται  ως επιβεβλημένη και «αναπόφευκτη», δεδομένης της  κακής οικονομικής κατάστασης και των ζημιών που εμφανίζει η ΔΕΗ.

Η αναπροσαρμογή αυτή θα εξυπηρετήσει εξ ίσου – ή και περισσότερο- τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς,  που θα  ακολουθήσουν με μικρότερες αυξήσεις, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους  και θα βρούν «στρωμένο το χαλί» όταν υλοποιηθεί το σχέδιο κατάτμησης της ΔΕΗ και αποκτήσουν πρόσθετο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό, με ανάλογο πελατολόγιο.

Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, η οποία έχει συναινέσει  στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πρέπει να αποδεχθεί  εκ βάθρων αναθεώρηση του, με βάση τα νέα δεδομένα και υπό την πίεση της κινδυνολογίας για το μέλλον του εθνικού ενεργειακού φορέα.

Οι σχεδιασμοί της «εν αναμονή κυβέρνησης»

Πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνει η ΝΔ, ενεργώντας ως «εν αναμονή κυβέρνηση». Συνεχίζοντας την πολεμική της κατά του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύει ότι έχει έτοιμο σχέδιο για τη ‘σωτηρία» της επιχείρησης. Ο σχεδιασμός αυτός  περιλαμβάνει ό,τι περίπου επιδιώκουν οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί που φιλοδοξούν να μοιράσουν τα ιμάτια της ΔΕΗ: Πωλήσεις λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, εκχώρηση πακέτων πελατών, συρρίκνωση εργασιών και προσωπικού της ΔΕΗ.

Το άμεσο πρόβλημα είναι βέβαια η οικονομική κατάσταση και η ρευστότητα της εταιρείας. Οι «εν αναμονή υπουργοί» που θα κληθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Πρόθυμες να συνεργασθούν είναι και οι ελληνικές τράπεζες, που είναι οι βασικοί δανειστές της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει επαφές, στις οποίες συμφωνήθηκε να δοθεί πίστωση χρόνου στην εταιρεία, με επιμήκυνση δανείων που λήγουν και μετακύληση τρεχουσών υποχρεώσεων.

Διαβαστε επισης