Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο στέλνει η Τουρκία, μετά την κατακραυγή από ΕΕ και ΗΠΑ για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ επανέρχεται θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απαντά στις τοποθετήσεις των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ισχυριζόμενος ότι αρκετές συνθήκες, ανάμεσά τους της Λωζάνης και των Παρισίων, δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα και προβλέπουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε μιλήσει πριν από περίπου 20 ημέρες για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Αιχμές της Τουρκίας και για το ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος αξιωματούχος κάνει αναφορά και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
«Όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι ζημιογόνα για τις εθνικές πολιτικές όποιου συμμάχου στο ΝΑΤΟ», σημειώνει και αναφέρει ότι συμφωνήθηκε πως τα πλοία του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην περιοχή δεν πρέπει να επισκέπτονται τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ανοχή της Τουρκίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην ανακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την καλεί να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια.
Παράλληλα, κάνει λόγο για νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο και την ιστορία. Τέλος, σημειώνει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την αμοιβαία κατανόηση και τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας και καλεί την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο.
Και σενάρια προσάρτησης των κατεχόμενων;
Σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων καταγράφει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Realnews, με την εφημερίδα να αποκαλύπτει επικίνδυνες εισηγήσεις των θερμοκέφαλων Τούρκων στρατηγών στον Ερντογάν για την Κύπρο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας:
- Διαρροές σχετικών πληροφοριών από Τούρκους αξιωματούχους προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Eνωση και στην Ελλάδα, με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη «μοιρασιά» των υδρογονανθράκων της Κύπρου.
- Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει «σιωπηρά» το επίπεδο ετοιμότητάς τους.
Πρόκειται για μια «επιφυλακή διαρκείας», λένε κύκλοι του Πενταγώνου στην Realnews.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε ευθείες απειλές στην Κύπρο, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να θυμάται το 1974 και να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του.
«Μαθήματα» σε Αθήνα και Λευκωσία και για τις θαλάσσιες ζώνες!
Την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συντηρεί η Τουρκία δια του πρέσβη και γενικού διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγιές, ο οποίος ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, ο κ. Έρτζιγες χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας, ενώ υπογράμμισε ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», τονίζει ο κ. Έρτζιγες μέσω ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας δε ότι πρόκειται για «θεμελιώδης αρχή στο διεθνές δίκαιο».
Στη συνέχεια ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι «τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων», αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.
«Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Έρτζιγες προειδοποιεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι οι διεκδικήσεις στο θαλάσσιο χώρο από μέλη της Ε.Ε. που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα τρίτων χωρών δεν μπορούν να περιγράφονται ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
«Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ», καταλήγει ο κ. Έρτζιγες.
Απώτερος στόχος: Η διαπραγμάτευση πακέτο
Τί όμως πραγματικά θέλει να πετύχει η Άγκυραα και κλιμακώνει την ένταση μέρα με τη μέρα; Προφανώς επιδιώκει τετελεσμένα δια της ισχύος της και κυρίως να εξαναγκάσει Ελλάδα και Κύπρο να μπουν σε μια συνολική διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει στο τι θα λάβει η Τουρκία. Το σενάριο αυτό έχει ως στόχο να κερδίσει διεκδικήσεις από Αιγαίο μέχρι Κύπρο και φυσικά να έχει και σημαντικό μερίδιο στα ενεργειακά.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά οι εκτιμήσεις συνηγορούν στο ότι η ένταξή τους στο πακέτο θα επιτευχθεί εφόσον η Τουρκία προχωρήσει, στο πρότυπο της εισβολής του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, σε γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
Οι Τούρκοι μάλιστα επιχειρούν να βρουν έδαφος σε κάποιες διεθνείς πλευρές, προκειμένου να διαδραματίσουν "ρόλο" μεσολαβητή.
Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, λίγες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι θα ήταν καλή βάση για συζήτηση. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα έχει κέρδη και στα τρία ζητήµατα που θέτει, ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία θα είναι οι χαµένες, καθώς θα έχουν σηµαντικές απώλειες. Την ιδέα αναµένεται να απορρίψει και το Ισραήλ, που έχει στρατηγικά συµφέροντα στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός Μπενιαµίν Νετανιάχου φέρεται να είχε στείλει το µήνυµα στον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να εισέλθει η Τουρκία από την πίσω πόρτα στην ευρύτερη γειτονιά, εννοώντας µέσω µιας κακής λύσης του Κυπριακού.
Η στρατηγική της Κύπρου
Φυσικά η Λευκωσία δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη σημαντικών κρατών-μελών στην άτυπη συνάντηση του Σιμπίου, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ελλάδα, τη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και την τοποθέτηση της Φεντερίκα Μογκερινί, αναμένεται να επιδιώξει κλιμάκωση των υποδείξεων της ΕΕ και την οικοδόμηση ενός πλαισίου που θα φέρει την Άγκυρα αντιμέτωπη με ουσιαστικό κόστος, μέσα από τα Συμπεράσματα, που θα κληθούν να εκδώσουν τα 28 κράτη-μέλη, στη Σύνοδο του Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η οποία βρίσκεται βεβαίως «σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις επί του εδάφους στην ΑΟΖ», ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, που μεταβαίνει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, θα ενημερώσει τη Δευτέρα τους ομολόγους του στην ΕΕ, ενώ δρομολογείται συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, κάτι που δεν είναι άσχετο με την έκδοση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, στις 29 Μαΐο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε. – Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου με την ευκαιρία της 10ης επετείου της σχετικής πρωτοβουλίας. Θα έχει επίσης διμερείς επαφές με ομολόγους του.
Κοινοτικές πηγές διαρρέουν ότι η εργαλειοθήκη της ΕΕ παρέχει δυνατότητες επιβολής κόστους προς την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κόστος θα μπορούσε να επέλθει για την Τουρκία και με βάση «το μοντέλο κυρώσεων της Ρωσίας, για το ουκρανικό ζήτημα», κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχε υλοποιηθεί με αυτοματισμούς, αλλά προοδευτικά.
Ωστόσο, τουρκικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν ανησυχούν και ότι θεωρούν ως δεδομένο ότι η ΕΕ δεν θα καταλήξει σε απόφαση που θα θέτει θέμα κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.Υπενθυμίζουν δε ότι από τον Απρίλιο του 2011, εδώ και 8 τουλάχιστον χρόνια, έχουν ενημερώσει την ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη ότι η Άγκυρα έχει δήθεν «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι Αµερικανοί στέκουν σταθερά στη νέα θέση που εξέφρασαν την περασµένη Κυριακή ότι πρέπει να σταµατήσει πάραυτα κάθε δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι σηµαντικό ότι έχουν τονίσει προς την κατοχική δύναµη ότι διαφωνούν µε την τακτική των προκλήσεων και των τετελεσµένων γεγονότων.
Η τοποθέτηση των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι, κατά τη γνώµη τους, επηρεάζονται και τα δικά τους συµφέροντα, αν και η Τουρκία φρόντισε να µην ενοχλήσει ποτέ κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων του αµερικανικού κολοσσού Exxon Mobil στο τεµάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Η αµερικανική πλευρά διεµήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν επιθυµεί προβλήµατα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία έχει επιστρέψει κανονικά και διεκδικεί τον πρώτο ρόλο.
Σύµφωνα µε αναλυτές, µετά το ξεκαθάρισµα των «λογαριασµών» µε τη Ρωσία στη Βαλκανική, οι Αµερικανοί θα επιχειρήσουν το ίδιο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στους σχεδιασµούς τους περιλαµβάνονται, εκτός του Ισραήλ, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ελλάδα. Όπως ειπώθηκε, η Κύπρος θα µπορούσε να αποδειχθεί στο σύντοµο µέλλον ως µία εκ των πλέον σηµαντικών της βάσεων στον κόσµο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Αµερικανοί επικοινώνησαν µε τους Τούρκους και σε διπλωµατικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, και εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τις προθέσεις που εξήγγειλε η Τουρκία να πραγµατοποιήσει υπεράκτιες γεωτρήσεις σε περιοχή που η Κυπριακή ∆ηµοκρατία θεωρεί ότι είναι µέρος της δικής της ΑΟΖ.
Πάντως, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, στη Λευκωσία καταγράφουν ως θετικές εξελίξεις την παρέµβαση της Αµερικής, η οποία άλλαξε άρδην στάση, και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εµανουέλ Μακρόν στον κ. Αναστασιάδη ότι τα συµφέροντα της χώρας του ταυτίζονται µε αυτά της Κύπρου. Η γαλλική εταιρεία Total ετοιµάζεται για τη δική της γεώτρηση και, σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες, το γεωτρύπανό της θα προστατευθεί από γαλλικές φρεγάτες. Επίσης, αξίζει να σηµειωθεί ότι αµερικανικά πολεµικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, όπου µία από τις εντολές που έχουν λάβει είναι να προστατεύσουν τα συµφέροντα της Exxon Mobil.
Οι ισχυρισμοί της Άγκυρας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το οικόπεδο 6 που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, «εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και οι αλλοδαπές εταιρείες δεν θα μπορούν ποτέ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας»!
Πέραν του οικοπέδου 6 και της προειδοποίησης που απηύθυνε προς τις εταιρίες, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δήθεν το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ «παραμένει στα εξωτερικά όρια της τουρκικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ», θέση που διαβίβασε γραπτώς προς την ΕΕ, η οποία πάντως διαμήνυσε προς την Τουρκία επίσης επισήμως, ότι «θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».