Το κόστος για την καταβολή των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων, είτε άσκησαν προσφυγή είτε όχι, μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Ωστόσο, εκτός από το βαρύ δημοσιονομικό κόστος, προβληματίζει και η παλαιά απαίτηση της τρόικας, σύμφωνα με την οποία εάν υπάρξει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα!
Δηλαδή, το κόστος, που κυμαίνεται από 400 έως 4 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εξοικονομηθεί με νέα μέτρα αύξησης των εσόδων ή μείωσης των δαπανών.
Τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι, κυμαίνονται από 700 μέχρι και πάνω από 10.000 ευρώ, για όσους είναι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει, να χορηγήσει τα αναδρομικά για τις περικοπές που έγιναν το μνημονιακό έτος 2012 και στα 2.500.000 των συνταξιούχων, αλλά σε καμία περίπτωση η καταβολή δεν θα είναι εφάπαξ.
Αντίθετα, η απόδοση των αναδρομικών θα γίνει σε χρόνο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μια πενταετία. Αναλυτικότερα, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαιώνονται οι συνταξιούχοι που είχαν ασκήσει προσφυγές στα δικαστήρια και όχι εκείνοι που δεν προσέφυγαν.
Αυτοί που είχαν προσφύγει ανέρχονται σε 250.000 άτομα και το κόστος για την απόδοση των αναδρομικών εκτιμάται σε 400- 500 εκατ. ευρώ.
Όμως, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, οι υπόλοιποι 2.250.000 συνταξιούχοι, μπορούν να υποβάλουν και τώρα προσφυγές και καθώς υπάρχει το δεδικασμένο των αποφάσεων του ΣτΕ, θα δικαιωθούν. Ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια για κάθε περίπτωση ενώ θα μπλοκάρει το δικαστικό σύστημα.
Επίσης, εάν τα αναδρομικά δεν καταβληθούν σε όλους τους συνταξιούχους, θα υπάρξει πολιτικό κόστος. Το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει το δημόσιο, εάν αποφασιστεί η καταβολή των αναδρομικών σε όλους, ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΦΚΑ. Το ποσό αυτό, απλά, δεν υπάρχει.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία μετρούν τις δημοσιονομικές αντοχές, οι οποίες όμως λόγω της καθίζησης της οικονομίας λόγω του κορονοϊού, είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αφού ο προϋπολογισμός έχει επιστρέψει σε ελλείμματα.
Επίσης τα οικονομικά του ΕΦΚΑ δοκιμάζονται σκληρά, καθώς για την καταβολή των συντάξεων αναγκάζεται και «σπάει» ομόλογα.
Το χειρότερο, είναι πως οι θεσμοί, έχουν προειδοποιήσει με προηγούμενες εκθέσεις, ότι, εάν οι συνταξιούχοι δικαιωθούν και καταβληθούν αναδρομικά, θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα!
Έτσι η κεντρική κατεύθυνση είναι, τα αναδρομικά να δοθούν σε όλους, αλλά σε πολλές ετήσιες και άτοκες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος χορήγησης θα ξεπεράσει τα πέντε χρόνια, ενώ η καταβολή τους θα αρχίσει από το 2021 και μετά.
Οι περικοπές που έκρινε το ΣτΕ
Οι περικοπές του έτους 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το έτος 2015 είναι:
- Η μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
- Η μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% - 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
- Η μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% - 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
- Η πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).
- Η πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.