Μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες κινούνται με έντονες διακυμάνσεις, έχοντας αλλάξει πολλές φορές κατεύθυνση, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον των μακροπρόθεσμων επενδυτών αντισταθμίζεται από τις κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών.
Σε εξέλιξη η μάχη μεταξύ χαρτοφυλακίων που ποντάρουν στις θετικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς και των επιθετικών funds του short selling, τα οποία αντιμετωπίζουν ως «πρόκληση» την παρατεταμένη άνοδο του τελευταίου τριμήνου.
Το συνεχιζόμενο ράλι των ελληνικών ομολόγων δεν φαίνεται να επηρεάζει το χρηματιστήριο, που βρίσκεται τεχνικά σε κρίσιμη καμπή, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται στα όρια σημαντικών αντιστάσεων.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι ήταν αναμενόμενο να ανακοπεί η ανοδική κίνηση στα τωρινά επίπεδα τιμών, όπου βασικοί δείκτες είναι υπεραγορασμένοι. Η αγορά θα αναζητήσει τώρα στηρίξεις πριν από την επόμενη ανοδική κίνηση, για την οποία θα απαιτηθεί αυξημένος όγκος συναλλαγών.
Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται στα επίπεδα κλεισίματος της Παρασκευής. Ξεκίνησε με +0,34% στις 757,02 μονάδες, διολίσθησε σταδιακά στις 747,23 (-0,95%) και τώρα βρίσκεται στις 752, με απώλειες 0,35%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί επίσης κατά 0,35% στις 1.927,8 μονάδες
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,23% στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Βυθίστηκε εν συνεχεία στο -1,90% και την τελευταία ώρα ανακάμπτει, παραμένοντας ακόμη στο κόκκινο (-0,70%). Με θετικό πρόσημο η Πειραιώς (+1,2%), αμετάβλητη η Alpha. Εθνική και Eurobank χάνουν περίπου 1,6%, Attica Bank -1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνιστεί η ΔΕΗ με +3,5%. Ακολουθούν ΟΛΠ +2,4%, ΕΧΑΕ +1,4%, Lamda +0,7%, ΑΔΜΗΕ +0,5%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Grivalia -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,7%, Βιοχάλκο, Τιτάν και Σαράντης -0,8% Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ -0,6%.