Πολιτική

Σε «ναρκοθετημένο τοπίο» οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών


Όλοι συνηγορούν για άμεση ολοκλήρωση αλλά το χάσμα παραμένει. Νέα επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ. Τι πακέτο παρουσιάζει η κυβέρνηση

Στη ρήση ότι το «πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή», ποντάρουν αυτοί που βλέπουν πως σήμερα ξεκινά η πραγματική μάχη ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές η οποία στο τέλος θα έχει αίσιο τέλος. Αυτό προσδοκούν επίσης, τουλάχιστον όπως δηλώνουν επισήμως, κορυφαίοι παράγοντες και αξιωματούχοι οι οποίοι τονίζουν την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Ανάμεσα τους, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τις προηγούμενες μέρες η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία, παρά τους αυστηρούς τόνους, σημείωσε ότι είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Το σκηνικό βέβαια που έχει δημιουργηθεί είναι «πολεμικού χαρακτήρα» καθώς αργά χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης με το Ταμείο. Επαναφέροντας τον όρο «ανοησίες» έκανε λόγο για την πολιτική που προώθησε το ΔΝΤ από το 2010 και έπειτα και είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του ΑΕΠ κατά 25% συνολικά και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, μεταξύ άλλων.

Σκληρό είναι το πόκερ, ωστόσο, στην αποτύπωση της μεγάλης εικόνας στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με τις σχέσεις των Θεσμών και τους συσχετισμούς που δημιουργούνται. Από την μια πλευρά, η ελληνική πλευρά αναδεικνύει τις πρακτικές του ΔΝΤ ως παράτερες της ευρωπαϊκής σύμπνοιας που υπάρχει στηλιτεύοντας τις πιέσεις για έξτρα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Σε όλους τους τόνους άλλωστε, όπως έπραξε και χθες ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα κινηθεί εκτός του πλαισίου της περσινής συμφωνίας. Στον αντίποδα, την γνωστή αυστηρή, αλλά ηπιότερη σε αυτή τη φάση, ρητορική διατηρεί το Βερολίνο το οποίο δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στις διαρροές στελεχών του Ταμείου που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά», τόνισε ο Μάρτιν Γέγκερ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ως γνωστόν, Μέρκελ και Σόιμπλε δεν συζητούν την απομάκρυνση του Ταμείου, κάτι που θα αποφέρει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος (και κεφάλαια για την στήριξη της Ελλάδας από την Γερμανία), ενώ για μια ακόμη φορά υποβαθμίζεται η αναγκαιότητα γενναίων δράσεων για το ελληνικό χρέος. Σε κάθε περίπτωση το παρασκήνιο είναι έντονο και όλα συνηγορούν για σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα. Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό τετ α τετ ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, μια συνάντηση που θα τροχοδρομήσει λογικά τις επόμενες εξελίξεις...

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ στέλνει τον Τσίπρα ικέτη στο Βερολίνο

Διαπραγμάτευση: Όρισαν τον οδικό χάρτη...χωρίς διαρροές

Αναγνωριστικές ήταν οι χθες επαφές ανάμεσα στους επικεφαλής των Θεσμών και τους κ.κ Τσακαλώτο και Χουλιαράκη και όπως έγινε επισήμως γνωστό δεν υπήρξε καμία αναφορά στα τελευταία δρώμενα και τις διαρροές που έπληξαν την εμπιστοσύνη. Αντ' αυτού, οι εμπλεκόμενες πλευρές όρισαν τον νέο οδικό χάρτη ως την επόμενη εβδομάδα και με απώτερο στόχο τις διεργασίες που απαιτούνται ως το κρίσιμο Eurogroup της 22ης Απριλίου. Σε ερώτηση προς τον κ. Τσακαλώτο για το εάν τον προβληματίζει το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι επισήμως και ανεπισήμως συντάσσονται με τις απόψεις του ΔΝΤ περιορίστηκε να πει «δεν έχω κανένα σχόλιο». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος από την πλευρά τους ήταν σήμερα είναι να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοικτά πεδία. Από το κεντρικό ξενοδοχείο όπου γίνονται οι συζητήσεις απουσιάζει ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για συνέδριο που συνδιοργανώνουν το ελληνικό και γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Σήμερα οι Θεσμοί θα παραλάβουν τα στοιχεία για το πακέτο φορολογικών μέτρων (πχ. αυξήσεις φόρων εισοδήματος, εμμέσων φόρων, έκτακτης εισφοράς, ειδικών φόρων στα καύσιμα κλπ) σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει "τρύπες" στην απόδοση των μέτρων της συμφωνίας, για να φθάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Τσίπρας με Μπάιντεν και Ολάντ

Τηλεφωνική συνομιλία είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την οποία υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, καθώς και η πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015. Στο ίδιο καλό κλίμα έλαβε χώρα και η επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων υπό την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. σε μια επαφή που ήταν επίσης γνωστό πως θα πραγματοποιηθεί. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως είναι προς όφελος όλων η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Αναφορά όμως έγινε και για ζητήματα που αφορούν την ενέργειας όπως η λειτουργία των αγωγών TAP και IGB.

Ρελάνς επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ και ΝΔ

Για τα τελευταία δρώμενα εν μέσω διαρροών και κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μίλησε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύοντας πως η αξιολόγηση που έπρεπε να έχει ήδη κλείσει, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα -ως τις 22 Απριλίου. Στόχος, όπως σημείωσε, η αντιστροφή του κλίματος, η επιστροφή των επενδυτών και της ανάπτυξης υπό ένα δικαιότερο πλαίσιο εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για την έκβαση των διαβουλεύσεων. Σε απάντηση όμως της τελευταίας τοποθέτησης της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τους τόνους του δημόσιου διαλόγου τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαό», μιλώντας για αντιπαράθεση ευρωπαϊκών θεσνμών-ΔΝΤ. Παράλληλα έκανε λόγο για «ανοησίες» από το Ταμείο στα προηγούμενα μνημόνια που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, θύμισε ότι το 2013 το ΔΝΤ διά του οικονομολόγου Ολιβιέ Μπλανσάρ μίλησε για το λάθος πολλαπλασιαστή. «Τα λάθη συνεχίστηκαν. Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και αυτό φάνηκε στις εκτιμήσεις του για την ύφεση το 2012 και το 2013. Τότε η γενική διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. Από τότε το πρόγραμμα ξεπεράστηκε γιατί αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία σου 'Κασίδη το κεφάλι'».

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, καλώντας την να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για τα capital controls, ενώ την κατηγόρησε ότι επιθυμεί την αποτυχία της αξιολόγησης, «για να παλινορθώσουν το δικό τους καθεστώς». Αναφορά μάλιστα έκανε και για το μεγα σκάνδαλο και τα Panama Papers διερωτώμενος για το τι έχει πει η ΝΔ για τη φερόμενη εμπλοκή του κ. Παπασταύρου και σε αυτό το ζήτημα. Αιχμές όμως άφησε και για τον Άδωνη Γεωργιάδη σημειώνοντας πως το ΔΝΤ βρίσκει σύμμαχο στη Νέα Δημοκρατία.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημείωσε την κρισιμότητα των στιγμών για την Ευρώπη με ανοικτά ζητήματα όπως το προσφυγικό, η τρομοκρατία και το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία, αλλά δεν θα δώσουμε τίποτε παραπάνω και αυτό περιμένουμε και από όλους τους υπόλοιπους: να σεβαστούν ό,τι υπέγραψαν». Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο και θα δικαιωθεί και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου. Διαβέβαιωσε όμως σε όλους τους τόνους πως οδηγός των εξελίξεων είναι η συμφωνία της περσινής χρονιάς τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν ξεπεράσει τα όρια των συμφωνηθέντων. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε το θετικό κλίμα που εισέπραξε από της τηλεφωνικές επαφές που είχε με κορυφαίους παράγοντες όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Φρανσουά Ολάντ διαμηνύοντας τον αμοιβαίοι στόχο της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. 

 

 

  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις