Πολιτική

Σε κρίση (;) οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες


Είκοσι χρόνια έχουν περάσει απο τότε που ξεκίνησε η χρήση των γενετικά τροποποιημένων φυτών. Σε αυτά τα χρόνια η  παγκόσμια έκταση σε εκτάρια καλλιεργειών με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) μειώθηκε-έστω και οριακά- για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Απόκτηση Αγρο-βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ISAAA).

Η εξέλιξη αυτή, ίσως να αντανακλά την τάση που διαμορφώνεται για την απόρριψη αυτής της μορφής της γεωργίας. Ήδη στην Αφρική, αμφισβητείται η χρήση των γενετικά τροποποιημένων φυτών και σπόρων. Για παράδειγμα η  Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι απορρίπτει το  γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι και στο τέλος του Μαρτίου, εκατομμύρια Νιγηριανοί ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού και καλαμποκιού στη χώρα.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν εξαπλωθεί πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Η ISAAA τόνισε ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν αυξηθεί 100 φορές σε αυτό το χρονικό διάστημα.Οι  αναπτυσσόμενες μάλιστα χώρες έχουν σημαντικά περισσότερες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες  σε σχέση με τις βιομηχανικές χώρες. Συνολικά η παγκόσμια έκταση σε εκτάρια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών έχει περιοριστεί , από 181,5 εκατομμύρια εκτάρια το  2014 σε  179.700.000 εκτάρια το 2015.

 Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μειωθεί κατα  2,2 εκατομμύρια εκτάρια - και στον Καναδά, την πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως παραγωγός ΓΤΟ, οι επιφάνειες έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτάρια. Η Νότια Αφρική έχει βιώσει τη μεγαλύτερη μείωση - 23 τοις εκατό . Σημειώνεται ότι στην  Αφρική, μόνο η Μπουρκίνα Φάσο, το Σουδάν και η Νότια Αφρική έχουν γενετικά τροποποιημένες  καλλιέργειες σε εμπορική κλίμακα.

 Στην Μπουρκίνα Φάσο οι δύο σημαντικότερες πολυεθνικές του κλάδου. H Monsanto και η  Sygenta είχαν υποσχεθεί ότι το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι θα αυξήσει την παραγωγή της χώρας από 50 έως 90 τοις εκατό, οι ντόπιοι λένε ότι η ποιότητα του βαμβακιού έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα την απώλεια σχεδόν 70 εκατ. ευρώ (79 εκατ. δολάρια) μεταξύ 2011 και το 2016.

Η Νιγηρία είναι μια χώρα στόχος για τη Monsanto - αλλά αυτό δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Περισσότερες από 100 ομάδες που εκπροσωπούν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια Νιγηριανούς υπέβαλαν  πρόσφατα μια γραπτή αίτηση προς τις αρχές της χώρας ζητώντας να εμποδίσουν  την είσοδο της Monsanto.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις