Επιχειρήσεις

Σε κινέζικο fund η Paperpack, με τίμημα-ρεκόρ – Φεύγει από το ΧΑ


Η υιοθέτηση αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανόνων στην τυποποίηση- συσκευασία και διακίνηση καταναλωτικών αγαθών δημιουργεί πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης  για τις εταιρείες ειδών χάρτινης συσκευασίας. Ο κλάδος προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, που μεταφράζεται σε deals εξαγορών.

Τρεις  ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου πέρασαν ήδη υπό τον έλεγχο ξένων ομίλων και επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ενα ακόμη deal ανακοινώθηκε την παραμονή Χριστουγέννων: Αφορά την εξαγορά της εισηγμένης εταιρείας “Paperpack Τσουκαρίδης” από την Orlando-Equity Holding, θυγατρική του κινέζικου επενδυτικού γκρουπ China Central and Eastern Europe Investment, που αποτελεί βραχίονα διείσδυσης κινεζικών οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων  στα Βαλκάνια και στην κεντροανατολική Ευρώπη.

Εχουν προηγηθεί οι εξαγορές της χαρτοποιϊας “ΠΑΚΟ” το 2018 από τον όμιλο Intevco και πρόσφατα της βιομηχανίας ειδών χάρτινης συσκευασίας "Χαϊτογλου-Χαρτέλ" από το ίδιο γκρουπ.

Ενδειξη των προοπτικών του  κλάδου και του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, είναι το γεγονός ότι η εξαγορά της Paperpack πραγματοποιείται με τίμημα που αντιστοιχεί σε ιστορικά υψηλότερη κεφαλαιοποίηση της στο χρηματιστήριο.

Αυξανόμενη κερδοφορία, υψηλά μερίσματα

Οπως ανακοινώθηκε, ο βασικός μέτοχος Ι. Τσουκαρίδης, δύο μέλη της οικογένειας του (οι Βεατρίκη και Τζουλιάννα Τσουκαρίδη)  και 15 άλλοι μέτοχοι της εταιρίας συμφώνησαν να πωλήσουν τις μετοχές τους στην Orlando-Equity Holding, θυγατρική της China Central and Eastern Europe Investment.

Το τίμημα είναι 6,66 ευρώ ανά μετοχή -κοντά στην υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει η μετοχή την τελευταία 15ετία. Το υψηλό τίμημα δικαιολογείται από το γεγονός ότι η εταιρεία είναι κερδοφόρος, επιτυγχάνοντας μάλιστα συνεχή αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας της την τελευταία πενταετία.
 Στην περίοδο αυτή έχει διανείμει συνολικά μερίσματα 1,33 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχούν σε απόδοση 20% επί του τιμήματος εξαγοράς.

Η κινεζικών συμφερόντων εταιρεία θα αποκτήσει συνολικά 90,02% των μετοχών. Με το ποσοστό αυτή έχει την υποχρέωση να καταθέσει δημόσια πρόταση εξαγοράς των υπόλοιπων μετοχών στην ίδια τιμή (6,66 ευρώ). Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να αποσύρει την Paperpack από το χρηματιστηριο, ανεξάρτητα από την έκβαση της δημόσιας πρότασης – αν δηλαδή θα συγκεντρώσει ή όχι επιπλέον μετοχές.

Οι νέοι ιδιοκτήτες γνωστοποίησαν ήδη ότι θα αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και θα αποσύρουν την εταιρεία από το ΧΑ.

Το deal με ΔΟΛ-Ψυχάρη που άλλαξε την πορεία

Επισημαίνεται ότι η Paperpack μπήκε στο χρηματιστήριο στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας, λίγο μετά το σκάσιμο της χρηματιστηριακής “φούσκας” του 1999. Δεν τα πήγε πολύ καλά, αλλά στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής ο τότε κραταιός ΔΟΛ, με ποσοστό περίπου 30%. Ακολούθησε περίοδος “ισχνών αγελάδων” με “φτωχά” οικονομικά αποτελέσματα και συρρίκνωση εργασιών.

Οταν ο ΔΟΛ περιήλθε υπό τον έλεγχο του Σταύρου Ψυχάρη και λίγο πριν καταρρεύσει, πούλησε το πακέτο συμμετοχής του στον βασικό μέτοχο Ι. Τσουκαρίδη με χαμηλό τίμημα, της τάξεως του 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

Από τότε η εταιρεία άρχισε όλως περιέργως (;) να ανακάμπτει, να εμφανίζει αυξανόμενη κερδοφορία και να μοιράζει υψηλά μερίσματα. Ως φυσιολογικό αποτέλεσμα ήρθε και η σταδιακή άνοδος της μετοχής: Μέσα σε πέντε χρόνια, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με το χρηματιστήριο σε χαμηλή πτήση,η τιμή της -που είχε πέσει στα 0,85 ευρώ - σχεδόν οκταπλασιάστηκε!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα