Πολιτική

Σε καθεστώς διαρκούς αξιολόγησης η κυβέρνηση


«Τρέχει» για την εκταμίευση της υποδόσης, την περιμένει «γολγοθάς» με τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά

 Σε καθεστώς διαρκούς… αξιολόγησης θα βρίσκεται η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, καθώς θα κληθεί να εκπληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα αλλά και να διαπραγματευτεί τις νέες απαιτήσεις και τους όρους που θα θέσουν οι δανειστές. Όλα αυτά με φόντο και την β’  υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ  αλλά και την δεύτερη αξιολόγηση που θα δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση βρίσκεται η οριστικοποίηση της πρώτης αξιολόγησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκφράζει την ελπίδα ότι στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, θα προκύψει οριστική συμφωνία..

Το μείζον θέμα που έχει προκύψει και οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι η θέσπιση του «ακαταδίωκτου» για το Διοικητικό Συμβούλιο και τους ξένους εμπειρογνώμονες του νέου Υπερταμείου. Επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν και την άμεση διευθέτηση άλλων δύο ζητημάτων, για να «ανάψουν» το πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Το πρώτο είναι η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού και το δεύτερο μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Συμπληρωμένο μνημόνιο

Όταν και εφόσον αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, η ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει ένα αγώνα δρόμου, προκειμένου να συντάξη και να κυρώσει το λεγόμενο «συμπληρωμένο Μνημόνιο», που εκτός όλων των άλλων θα περιγράφει και τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ.ευρώ, τον Σεπτέμβριο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η… κουβέντα με τους θεσμούς για την επόμενη δόση αλλά την δεύτερη αξιολόγηση, είναι να επιτευχθούν όσον συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν για το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις, τα δημοσιονομικά.

Εργασιακά

Από τον Σεπτέμβριο και μετά η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με ένα κολοσσιαίο ζήτημα που αποτελεί και βασικό κεφάλαιο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο λόγος για τις αλλαγές στα εργασιακά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δανειστές θα θέσουν εκ νέου την απαίτηση για  ομαδικές απολύσεις, νέα μείωση του κατώτατου μισθού, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και ενδεχομένως κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί όλα αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο στο αμιγώς τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά πολιτικά και επικοινωνιακά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Θα πρόκειται για τεστ ολκής των αντοχών της, ιδιαίτερα στο θέμα των εργασιακών, το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει σειρά σφοδρών αντιδράσεων εντός της κοινωνίας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις