Διεθνή

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν - Για αδέξιους χειρισμούς μίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος


Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του ήταν «αδέξια» στον χειρισμό της συμφωνίας που στέρησε από τη Γαλλία δισεκατομμύρια αμυντικά συμβόλαια. Το σχόλιο έγινε κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, στη Ρώμη, με σκοπό να αποκαταστήσει τους δεσμούς μετά από μια ρήξη σχετικά με μια συμφωνία για την παροχή υποβρυχίων στην Αυστραλία.

«Είχα την εντύπωση ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί πολύ πριν ότι η συμφωνία δεν προχωρούσε, ειλικρινής προς τον Θεό», είπε ο Μπάιντεν την Παρασκευή, καθισμένος στο πλευρό του Μακρόν στη γαλλική πρεσβεία στην Αγία Έδρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία που περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας για να βοηθήσει την Αυστραλία να αναπτύξει πυρηνικά υποβρύχια - μια συμφωνία που η Γαλλία λέει ότι έγινε εν αγνοία της, θέτοντας σε κίνδυνο ένα υπάρχον συμβόλαιο δισεκατομμυρίων για την παροχή ντίζελ στην Αυστραλία - ηλεκτροκίνητα υποβρύχια.

Το ρήγμα κλιμακώθηκε σε τέτοιο σημείο που η Γαλλία ανακάλεσε προσωρινά τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη -για να χρησιμοποιήσω μια αγγλική φράση- αυτό που κάναμε ήταν αδέξιο», συνέχισε ο Μπάιντεν. "Δεν έγινε με πολλή χάρη. Μου είχε δοθεί η εντύπωση ότι είχαν συμβεί ορισμένα πράγματα που δεν είχαν συμβεί".

Ήταν μια εντυπωσιακή παραδοχή ενός λάθους εξωτερικής πολιτικής για έναν Πρόεδρο με εμπειρία δεκαετιών σε αυτόν τον τομέα.  Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Γαλλία «έναν εξαιρετικά πολύτιμο εταίρο και μια δύναμη από μόνη της».

«Η εμπιστοσύνη είναι σαν την αγάπη. Οι δηλώσεις είναι καλές, αλλά οι αποδείξεις καλύτερες» , είπε ο Μακρόν μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν. Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος κι αν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκατασταθεί, είπε στους δημοσιογράφους: «Διευκρινίσαμε ό,τι είχαμε να διευκρινίσουμε». «Αυτό που πραγματικά έχει σημασία τώρα είναι τι θα κάνουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια».

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση είπε ότι ο Μακρόν δεν υπέβαλε πρόσθετα αιτήματα στον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν δεν έκανε πραγματικά καμία ερώτηση σε αυτή τη συνάντηση, επειδή είχαμε επεξεργαστεί, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μια κοινή ατζέντα, ένα σχέδιο, έναν οδικό χάρτη για το έργο που θα κάνουν μαζί οι ΗΠΑ και η Γαλλία στο μέλλον. », είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ευδιάθετοι πριν από τη συνάντηση, κουνώντας με το χέρι τους στον Τύπο και χαμογελώντας προτού χτυπήσουν ο ένας τον άλλον στον ώμο καθώς περπατούσαν μέσα στην πρεσβεία.

Η κοινή δήλωση

«(Οι δύο ηγέτες) υπογραμμίζουν τη δύναμη της μακροχρόνιας και ιστορικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, που στηρίζεται στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες, τους οικονομικούς μας δεσμούς και τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας», σημειώνεται σε κοινή δήλωση των ΗΠΑ και της Γαλλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την διάβασε τη συνάντηση. «(Οι ηγέτες) επαναλαμβάνουν επίσης μια κοινή δέσμευση για προσαρμογή και εκσυγχρονισμό της διατλαντικής συμμαχίας και εταιρικής μας σχέσης υπό το φως των παγκόσμιων τάσεων και σύμφωνα με το βάθος των δεσμών, των κοινών αξιών και των κοινών συμφερόντων μας».

Η πολυαναμενόμενη διμερής συνάντηση μεταξύ των μακροχρόνιων συμμάχων πραγματοποιήθηκε πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 στη Ρώμη και την επακόλουθη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη. Η διμερής συνάντηση ακολουθεί τις προηγούμενες συναντήσεις του Μπάιντεν την Παρασκευή με τον Πάπα στο Βατικανό και με τον Ιταλό πρόεδρο και πρωθυπουργό. Η τοποθεσία για τη συνάντηση - σε γαλλικό έδαφος στη Ρώμη - είναι σκόπιμη, δήλωσε διπλωματική πηγή στο CNN.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε πει στους δημοσιογράφους στο Air Force One καθ' οδόν προς τη Ρώμη ότι περίμενε ότι η συνάντηση θα ήταν «εποικοδομητική και βαθιά ουσιαστική» και ότι ο Μπάιντεν και ο Μακρόν θα κάλυπταν μια σειρά θεμάτων που αντιμετωπίζει η συμμαχία τους, από την «αντιτρομοκρατία». στη Μέση Ανατολή σε ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων σε οικονομικά, εμπορικά και τεχνολογικά ζητήματα».