Διεθνή

Σε ισχύ από σήμερα η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας


Σε ισχύ τίθεται σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, με βάση την οποία οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ιαπωνία μπορούν πλέον να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στον κόσμο.

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα εξαλείψει σχεδόν όλους τους τελωνειακούς δασμούς - ποσόν που αντιπροσωπεύει ετησίως 1 δισ. ευρώ για εταιρείες της ΕΕ, ενώ οι ευαίσθητοι τομείς της ΕΕ, όπως η παραγωγή ρυζιού, προστατεύονται, το κρασί, το τυρί, το χοιρινό κρέας, τα ζυμαρικά, η σοκολάτα και τα μπισκότα θα έχουν μηδενικό συντελεστή, είτε αμέσως, είτε μετά από μια μεταβατική περίοδο. Θα προστατευθούν 205 προϊόντα με ευρωπαϊκή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 78% των εξαγωγών προς την Ιαπωνία, όπως είχε μεταδώσει με τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ήδη στενή εμπορική σχέση Ελλάδας-Ιαπωνίας

Μεγάλη ώθηση στην ήδη στενή εμπορική σχέση Ελλάδας-Ιαπωνίας, ιδιαίτερα στις ελληνικές εξαγωγές και την απασχόληση στη χώρα μας, θα δώσει η σημερινή εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μετέδωσε επίσης το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τηλεγράφημά τους στις 17 Ιουλίου.

Όπως σημειώνει σε γράφημά της η Κομισιόν, η Ιαπωνία είναι ο 27ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας εκτός της ΕΕ, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να ανέρχεται σε 94 εκατ. ευρώ. Σε ανάρτηση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές στην Ιαπωνία στηρίζουν 2.981 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και αφορούν 497 ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιχειρήσεις όλων των μεγεθών στις πόλεις της Ελλάδας εξάγουν, ήδη, ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών στην Ιαπωνία και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας εκτιμάται πως θα καταστήσει ακόμα ευκολότερές και φθηνότερες αυτές τις εξαγωγές.

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Ιαπωνία είναι το ελαιόλαδο, το μάρμαρο και άλλα είδη πέτρας, καθώς και ζυμαρικά.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η αξία των ελληνικών εισαγωγών από την Ιαπωνία ανέρχεται στα 121 εκατ. ευρώ.

Γιούνκερ: Ανοίγουμε μια νέα αγορά που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος

«Η Ευρώπη και η Ιαπωνία στέλνουν ένα μήνυμα στον κόσμο σχετικά με το μέλλον του ανοικτού και δίκαιου εμπορίου» τόνισε σε χθεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ανοίγουμε μια νέα αγορά στην οποία ζουν 635 εκατομμύρια άνθρωποι και που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, φέρνοντας τους λαούς της Ευρώπης και της Ιαπωνίας πιο κοντά από ποτέ».

Μιλώντας περαιτέρω για τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Γιούνκερ είπε πως η νέα συμφωνία θα προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και χαμηλότερες τιμές: Θα προστατεύσει σημαντικά ευρωπαϊκά προϊόντα στην Ιαπωνία και αντίστροφα, όπως το αυστριακό Tiroler Speck ή το βόειο κρέας Kobe. Θα δώσει στις μικρές επιχειρήσεις και των δύο μερών την ευκαιρία να επεκταθούν σε μια εντελώς νέα αγορά. Θα έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές εταιρείες να εξοικονομούν ετησίως 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε δασμούς και θα δώσει ισχυρή ώθηση στο μεταξύ μας εμπόριο.

Πάνω απ' όλα, διεμήνυσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, η συμφωνία δείχνει ότι το εμπόριο δεν αφορά μόνο ποσοστώσεις και δασμούς, ή εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, αλλά αξίες, αρχές και όρους δίκαιης μεταχείρισης. Εξασφαλίζει ότι οι αρχές μας σε τομείς όπως η εργασία, η ασφάλεια, το κλίμα και η προστασία των καταναλωτών αποτελούν τον χρυσό κανόνα παγκοσμίως, επισημαίνει και προσθέτει: Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μόνο όταν συνεργάζεσαι με τους πλέον φυσικούς εταίρους, με τους οποίους, ενώ σας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, παραμένετε ενωμένοι ως προς τη φιλία και τις αξίες.

Σεσίλια Μάλμστρομ: Καταργεί τη συντριπτική πλειονότητα των δασμών ύψους 1 δισ. ευρώ που καταβάλλονται ετησίως από τις εταιρείες της ΕΕ που εξάγουν στην Ιαπωνία

Στο ίδιο μήκος κύματος η επίτροπος αρμόδια για τα θέματα εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε πως η συμφωνία αυτή τα περιλαμβάνει όλα: «καταργεί τους δασμούς και συμβάλλει στο παγκόσμιο εγχειρίδιο κανόνων, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει στον κόσμο ότι αμφότεροι εξακολουθούμε να πιστεύουμε στα οφέλη του ανοικτού εμπορίου».

Ειδικότερα, η κ. Μάλμστρομ εστίασε στα οφέλη που προκύπτουν για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από την εν λόγω συμφωνία: «Από την 1η Φεβρουαρίου οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα επωφελούνται από την κατάργηση των δασμών και από απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες. Οι κατασκευαστές μας, οι πάροχοι υπηρεσιών, οι νεοφυείς επιχειρήσεις μας στον τομέα της τεχνολογίας και οι γεωργοί μας έχουν όλοι έναν λόγο για να γιορτάζουν». Δήλωσε επίσης υπερήφανη που για πρώτη φορά ενσωματώνει η ΕΕ σε μια εμπορική της συμφωνία τις δεσμεύσεις της σχετικά με την τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, καθώς ότι ετέθησαν υψηλά πρότυπα όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία των καταναλωτών.

Ακτινογραφώντας τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, ανέφερε πως καταργεί τη συντριπτική πλειονότητα των δασμών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που καταβάλλονται ετησίως από τις εταιρείες της ΕΕ που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία. «Όταν η συμφωνία τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, η Ιαπωνία θα έχει καταργήσει τους τελωνειακούς δασμούς στο 97% των αγαθών που εισάγονται από την ΕΕ. Η συμφωνία καταργεί επίσης ορισμένα μακροχρόνια μη δασμολογικά εμπόδια, για παράδειγμα υιοθετώντας διεθνή πρότυπα για τα αυτοκίνητα. Θα άρει επίσης τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν βασικοί εξαγωγείς τροφίμων και ποτών της ΕΕ στην ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών και θα ενισχύσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες σε διάφορους άλλους τομείς. Μόλις εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία, το ετήσιο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ» διευκρίνισε.

Τα βασικά μέρη της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης, όπως τα αποτυπώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ:

Όσον αφορά ειδικότερα τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ, η συμφωνία:

-θα καταργήσει τους ιαπωνικούς δασμούς σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με δασμό 29,8 %), καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15 % κατά μέσο όρο),

-θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες,

-θα διασφαλίσει προστασία στην ιαπωνική αγορά για πάνω από 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, τις λεγόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), καθώς επίσης και για επιλεγμένα ιαπωνικά προϊόντα ΓΕ στην αγορά της ΕΕ.

Επίσης, η συμφωνία εξασφαλίζει το άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών, και ιδίως των αγορών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών. Επιπροσθέτως:

-διευκολύνει την πρόσβαση των εταιρειών της ΕΕ σε αγορές δημόσιων συμβάσεων σε 54 μεγάλες ιαπωνικές πόλεις, και αίρει τα εμπόδια όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις στον οικονομικά σημαντικό τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών σε εθνικό επίπεδο·

-λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους ευαίσθητους τομείς στην ΕΕ, π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέποντας μεταβατικές περιόδους έως και 7 έτη πριν από την κατάργηση των δασμών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον ένα ολοκληρωμένο κεφάλαιο για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη: περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που πρέπει να απλουστευθούν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θέτει ιδιαίτερα υψηλά πρότυπα σε θέματα εργασίας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών. Ενισχύει τις δεσμεύσεις της ΕΕ και της Ιαπωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, και διαφυλάσσει πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, στις 23 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους η ΕΕ και η Ιαπωνία ενέκριναν αποφάσεις που επιτρέπουν την ελεύθερη και ασφαλή ροή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο εταίρων. Συμφώνησαν να αναγνωρίζουν αμοιβαία τα συστήματα προστασίας δεδομένων κάθε μέρους ως «ισοδύναμα», γεγονός που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο χώρο ασφαλούς ροής δεδομένων στον κόσμο.

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης έχει πλέον τεθεί σε ισχύ. Η επιτροπή ΕΕ-Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση τον Απρίλιο του 2019 στις Βρυξέλλες για να προβεί σε απολογισμό των πρώτων μηνών εφαρμογής.

Όσον αφορά το παράλληλο ζήτημα της προστασίας των επενδύσεων, οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία συνεχίζονται σχετικά με τα πρότυπα προστασίας των επενδύσεων και την επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο της προστασίας των επενδύσεων, με μια συνεδρίαση των επικεφαλής διαπραγματευτών η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. Η σταθερή δέσμευση αμφότερων των πλευρών είναι η επίτευξη σύγκλισης στις διαπραγματεύσεις για την προστασία των επενδύσεων το συντομότερο δυνατό, με βάση την κοινή προσήλωσή τους σε ένα σταθερό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Σε εφαρμογή και η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας

Παράλληλα, από την 1η Φεβρουαρίου εφαρμόζεται προσωρινά μεγάλο μέρος και μιας άλλης συμφωνίας —της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε πέρσι τον Ιούλιο μαζί με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, είναι η πρώτη διμερής συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, και ενισχύει τη συνολική εταιρική σχέση μέσω της διαμόρφωσης ενός γενικού πλαισίου ενισχυμένης πολιτικής και τομεακής συνεργασίας, και κοινών δράσεων για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αφού κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.