Πολιτική

Σε φάση διόρθωσης το ΧΑ, αυξάνεται το ρίσκο στις αγορές


Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Μ. Βρετανία και η επικείμενη εκλογική ανμέτρηση για τον προεδρικό θώκο στη Γαλλία αυξάνουν το βραχυχρόνιο ρίσκο στις αγορές, αναγκάζοντας τους διαχειριστές κεφαλαίων να προχωρήσουν σε κινήσεις περιορισμού του ανειλημμένου κινδύνου. Οι επιπτώσεις θα φανούν πιθανότατα τις επόμενες μέρες και στο ελληνικό χρηματιστήριο, που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε φάση πρόσκαιρης διόρθωσης.

Μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου που απέφερε σημαντικά κέρδη σε επιθετικά χαρτοφυλάκια και traders, το ΧΑ κινείται στα βήματα του "απαισιόδοξου" σεναρίου βραχυχρόνιας διόρθωσης. Η πτώση που  ξεκίνησε την Πέμττη, στην τελευταία συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας, συνεχίσθηκε σήμερα χωρίς την παραμικρή ένδειξη αντίδρασης.

Το κλίμα επιδεινώνεται, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσουν άμεσα, με κίνδυνο να προκύψουν νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις.

Η απροθυμία  των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο αποτυπώνεται στον υποτονική συναλλακτική κίνηση και στον ισχνό τζίρο, ο οποίος ήταν σήμερα μόλις  19,1 εκατ. ευρώ (συν 3 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων).

Δεδομένου ότι η αγορά έχει ήδη διανύσει μιά μεγάλη ανοδική διαδρομή, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις, η διόρθωση αποτελεί φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, που θα έχει ενδεχομένως ευεργετική επίδραση, δίνοντας τη δυνατότητα να αναδιαρθρωθούν  χαρτοφυλάκια και να μπει φρέσκο χρήμα, για να ξεκινήσει ο νέος ανοδικός κύκλος.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η διόρθωση θα είναι μικρού εύρους, ενώ η χρονική της διάρκεια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι η αγορά βρίσκεται ακόμη στην αφετηρία νέου κύκλου ανάκαμψης, αναμένοντας το σήμα για την εκκίνηση, το οποίο θα δοθεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η εκτίμηση αυτή δεν έχει αλλάξει. Ερωτηματικό αποτελεί μόνον η χρονική διάρκεια και το βάθος της εν εξελίξει διόρθωσης. Θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες παραμένουν πάνω απο τις βραχυχρόνιες στηρίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 677,30 μονάδες, κινούμενος ενδοσυνεδριακά μεταξύ 673,91 μονάδων (-1,41%) και 683,85 (+0,04%).

Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,07%, τερματίζοντας στις 1.806,33 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -2,55% και εν συνεχεία ανέκαμψε σταδιακά, καλύπτοντας περίπου το ήμισυ των απωλειών. Εκλεισε -1,01% στις 764,55 μονάδες. Με θετικό πρόσημο μόνον η Eurobank (+0,5%). Εθνική -1,2%, Alpha -1,7%, Αττικής -2,4%,  Πειραιώς -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,1%) και τα Follie (+0,3%). Στον αντίποδα ΔΕΗ -1,5%, Coca-Cola και Aegean -1,2%,  ΟΛΠ και Μυτιληναίος -1%