Σε φάση 3 οδηγείται η πανευρωπαϊκή μελέτη για το πρόγραμμα διάγνωσης εγκεφαλικών όγκων με μία ειδική εξέταση εκτός χειρουργείου, που αναπτύσσει εδώ και μία δεκαετία ο ομότιμος καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανδρέας Φωτόπουλος με την ομάδα του.
Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» πρόκειται για εξέταση ακριβείας που θα μπορεί με ευκολία να δώσει διάγνωση, ούτως ώστε ο ασθενής να αποφεύγει τυχόν βιοψία ή ακόμη και χειρουργείο, σε περίπτωση που δεν χρειάζεται. «Η μελέτη γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon και με συνολική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 4,7 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εγκεκριμένη ερευνητική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο χώρο της υγείας, στην Ελλάδα. Στην προηγούμενη φάση 2 που είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, συμμετείχαν από την Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και μία μεσαίου μεγέθους εταιρεία βιοτεχνολογίας, η οποία είχε αναλάβει τον διαχειριστικό έλεγχο του έργου. Η φάση 2 διενεργήθηκε σε διάφορα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γερμανίας, της Γαλλίας της Τσεχίας και της Ουγγαρίας. Στην επόμενη φάση 3 θα συμμετέχουν και νοσηλευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα».
Πώς θα γίνεται η εξέταση
Όσον αφορά τη διενέργεια της εξέτασης, ο κ Φωτόπουλος αναφέρει, ότι γίνεται με μία ουσία που χρησιμοποιείται στην πυρηνική ιατρική, η οποία μπαίνει στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. «Επειδή οι όγκοι έχουν πολλά μιτοχόνδρια, γιατί έχουν ανεπτυγμένη τη μεταβολική δραστηριότητα, η ουσία αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό πηγαίνει στα κύτταρα που έχουν πολλά μιτοχόνδρια, άρα είναι καρκινικά. Ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει όγκος έχουμε μικρότερο αριθμό μιτοχονδρίων και έτσι μπορούμε να ξεχωρίσουμε με ευκρίνεια αν αυτή η βλάβη είναι καρκινική ή όχι». Το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει επιλέξει να εστιάσει την ερευνητική του δραστηριότητα την τελευταία δεκαετία στοχευμένα στους όγκους εγκεφάλου, γιατί όπως εξηγεί ο καθηγητής για αυτούς τους όγκους δεν υπάρχει διάγνωση ακριβείας, αλλά ούτε και αποτελεσματική θεραπεία.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαγνωστική εξέταση ακριβείας αλλά ούτε και θεραπεία
«Η διάγνωση παγκοσμίως γίνεται κατά κύριο λόγο με ευρήματα από τη μαγνητική τομογραφία. Όμως η μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί να αποσαφηνίσει την ακριβή αιτία του ευρήματος, γιατί τόσο ο όγκος όσο η φλεγμονή, το απόστημα, η αιμορραγία και άλλες αιτίες, όπως λέμφωμα ή μεταστάσεις, έχουν παρόμοια εικόνα στη μαγνητική. Ως εκ τούτου ο ασθενής οδηγείται να κάνει βιοψία για να αποσαφηνίσουμε την αιτία της βλάβης, αλλά και η βιοψία έχει πολλά ψευδώς αρνητικά ευρήματα, με αποτέλεσμα να καταλήγει στο χειρουργείο για τη νευροχειρουργική εξαίρεση του ευρήματος και την αξιολόγηση του ιστοπαθολογικά». Στο ερώτημα τι αναζητούν οι επιστήμονες από θεραπευτικής πλευράς για τους εγκεφαλικούς όγκους ο κ. Φωτόπουλος απαντά:«Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε προχωρήσει και έχουμε καταθέσει μία ερευνητική πρόταση για την ανάπτυξη ενός θεραπευτικού σκευάσματος που εγκρίθηκε από το «Ερευνώ Καινοτομώ» μέσω ΕΣΠΑ. Συμμετέχοντες σε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως επιστημονικός υπεύθυνος, το ΕΚΕΦΕ και μία φαρμακευτική εταιρεία. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τις 780 χιλιάδες ευρώ. Στα Ιωάννινα έχει γίνει η ανάπτυξη του μορίου. Θα συνδεθεί με ένα φάρμακο, το οποίο θα καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, και στο νευροχειρουργικό Ινστιτούτο θα δούμε τα αποτελέσματα αυτού του θεραπευτικού σκευάσματος, σε κυτταρικές σειρές».
ΑΠΕ-ΜΠΕ