Οικονομία

Σε επενδυτική βαθμίδα “ανεπίσημα” η Ελλάδα- Οι αγορές αναμένουν επισημοποίηση από S&P


 Προοίμιο επίσημης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα με τη “σφραγίδα” των αναγνωριζόμενων από την ΕΚΤ οίκων αξιολογήσεων αποτελεί η χθεσινή κίνηση του γερμανικού οίκου Scope Ratings, ο οποίος έδωσε την πολυπόθητη αξιολόγηση στην Ελλάδα.

 Η αναβάθμιση αυτή είναι τυπικά ως “μη υπάρχουσα”, καθώς η Scope δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ και οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται τυπικά υπόψιν.  Ομως, η “ετυμηγορία” του γερμανικού οίκου θα έχει σημαντική επίδραση στις αγορές, καθώς θα εκληφθεί ως προοίμιο αναβαθμίσεων της χώρας και απόδοσης επενδυτικής βαθμίδας από τους “αναγνωρισμένους” οίκους.

Πρόκειται όμως για ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα και εμφανίζει θετικές προοπτικές. Το μήνυμα απευθύνεται κυρίως προς τις αγορές, που άρχισαν πρόωρα – από τις αρχές του έτους – να στοιχηματίζουν στην προοπτική αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και τώρα που η ώρα πλησιάζει, δείχνουν μικρότερο “ενθουσιασμό”

Η απόφαση της Scope Ratings αναμένεται ότι θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές και ομόλογα, επιταχύνοντας τις εισροές ξένων κεφαλαίων. Θα αναζωογονήσει επίσης το κυβερνητικό αφήγημα περί “συνεπύς, συνετής και αποτελεσματικής” οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

 Ραντεβού στις 20 Οκτωβρίου

 Το επόμενο μεγάλο ορόσημο είναι τώρα η 20η Οκτωβρίου, οταν θα εκδοθεί η “ετυμηγορία” της  Standard and Poor’s. Ο αμερικανικός οίκος  τοποθετεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Αν την αναβαθμίσει, θα της δώσει και επίσημα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αναγνωριζόμενη από την ΕΚΤ.
  Θα προηγηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS. Εν τέλει, η απόφαση της S&P είναι αυτή που θα αποτελέσει επίσημη αναγνώριση και επιστέγασμα της καλής πορείας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Θα έχει λοιπόν ανάλογο αντίκτυπο στις αγορές, διαλύοντας και τα τελευταία ίχνη σκεπτικισμού και επιφυλακτικότητας της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Τι οδήγησε στην αναβάθμιση

Στην ανάλυση που συνοδεύει την απόφαση της Scope Ratings  να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε πενδυτική βαθμίδα, επισημαίνεται ότι τρεις είναι οι βασικοί λόγοι:

  • Η πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η σταθερή υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών προς την Ελλάδα

Ειδικότερα, οι αναλυτές του γερμανικού οίκου επισημαίνουν ότι:

- Το δημόσιο χρέος διατηρείται σταθερά σε πτωτική τροχιά. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό η ανάπτυξη της χώρας είναι ισχυρή και το δημόσιο χρέος υποχωρεί. Ειδικότερα αναμένεται να πέσει στο 160,7% του ΑΕΠ το 2023 και να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα έτη. Αυτό το βασικό σενάριο προϋποθέτει ανάπτυξη 2,4% φέτος, 1,6% το 2024 και 1,3% κατά την περίοδο 2025-2028.

- Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν,  ενώ η ραγδαία πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ισχυροποιεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις, ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη στη χώρα.

- Η υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε τόσο με τα μέτρα που πάρθηκαν για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, όσο και με τη χαλάρωση των απαιτήσεων για τις εξασφαλίσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων,

Οι δύο προκλήσεις

Οι αναλυτές της Scope βλέπουν σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας πως για τους επόμενους 12-18 μήνες οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι. Ωστόσο η Scope  Ratings μιλά για δύο προκλήσεις:

  • Το δημόσιο χρέος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωσή του.
  • Ο τραπεζικός τομέας έχει αλλάξει σελίδα ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια.

Για το δημόσιο χρέος επισημαίνουν ότι είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά από αυτό της Ιαπωνίας. Αν και το προφίλ χρέους της Ελλάδας παραμένει συγκριτικά ισχυρό, εκθέτει τη χώρα σε επανεκτιμήσεις του κινδύνου που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα