Η τακτική άσκηση άνευ στρατευμάτων «Αλέξανδρος - 22» διεξάγεται από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, με ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του Πολιτικού Τομέα σε όση έκταση απαιτείται.
Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:
- Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
- Η δοκιμή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των επιτελείων και των μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του διακλαδικού δόγματος διοίκησης και ελέγχου, καθώς και στην σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
- Η δοκιμή του συστήματος χειρισμού κρίσεων και του εθνικού συστήματος συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής 'Αμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.
- Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την δοκιμή των εθνικών σχεδίων.
Ξεκινά σήμερα η αεροναυτική άσκηση «Eunomia 3-22»
Η τετραμερής αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την επωνυμία «Eunomia 3-22» ξεκινά, σήμερα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.
Όπως ανακοινώθηκε, η άσκηση θα διεξαχθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η άσκηση ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.
Η «Eunomia 3-22» εντάσσεται στο πλαίσιο της συντονισμένης τετραμερούς πρωτοβουλίας QUAD και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.