Οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες εξωράισαν την εικόνα της αγοράς, περιορίζοντας τις απώλειες των βασικών δεικτών κατά 0,50%. Αυτό όμως δεν αλλάζει τη δυναμική του ΧΑ, που φαίνεται ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης, αντιμέτωπο με πληθώρα αβεβαιοτήτων. Αντίθετα, θετικές ενδείξεις υπάρχουν στις μεγάλες διεθνείς αγορές, που κινούνται και σήμερα ανοδικά (DAX+0,90%, Dow Jones +0,60%).
Η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο περιορισμένος τζίρος στην ελληνική αγορά (σήμερα 26 εκατ. ευρώ) δείχνουν ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, προτιμώντας να αποφύγουν την ανάληψη βραχυχρόνιου ρίσκου.
Παράγοντες αβεβαιότητας ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, η οποία φαίνεται ότι θα σκοντάψει σε αγεφύρωτες διαφορές απόψεων για τα εργασιακά.
Το αρνητικό κλίμα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες και η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο.
Οι τεχνικές ενδείξεις ενισχύουν την εκτίμηση ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση πρόσκαιρης συσσώρευσης, αναζητώντας κατεύθυνση, ενώ ο ΓΔ έχει δοκιμάσει ανεπιτυχώς να υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 593.13 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,15%. Στη λήξη της συνεδρίασης έχανε περίπου 0,60%, αλλά "τραβήχθηκε" ψηλότερα με τις συναλλαγές στα call auctions.
Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,33% στις 1.572,52 μονάδες. Στο -1,73% τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, o ο οποίος κινήθηκε ενδοσυνεδριακά από -2,49% μέχρι +1,52%.
Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο η Ελλάδος (+1,6%) και η Κύπρου (+0,7%). Attica Bank -3%, Εθνική -2,5%, Πειραιώς -2%, Alpha -1,2% και Eurobank -1,7%.
Από τα blue chips άλλων κλάδων την καλύτερη επίδοση σημείωσε η ΔΕΗ με +3%. Ακολούθησαν Follie +2,8%, ΕΧΑΕ +2,5%, Jumbo/ΜΠΕΛΑ +2,4, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,8%.
Στον αντίποδα ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,4%, Ελλάκτωρ -1,6%, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Grivalia -1,5%.