Στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας και νέες στηρίξεις μετά το παρατεταμένο αργόσυρτο ράλι των προηγούμενων εβδομάδων.
Στο δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών έχει προστεθεί η αβεβαιότητα που προκαλούν η εμπλοκή με τον νέο νόμο Κατσέλη και οι καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των δύο σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.
Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς αγορές, όπου σημειώνεται επιδείνωση κλίματος και οι δείκτες κινούνται πτωτικά με σημαντικές απώλειες (DAX -1,30%).
Τα χαρτοφυλάκια του short selling αξιοποιούν την περιρρέουσα αβεβαιότητα για να συνεχίσουν τις επιθέσεις, ενισχύοντας τις ανοιχτές θέσεις τους.
Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, ενισχύοντας την επιφυλακτικότητα των διαχειριστών κεφαλαίων. Αποτέλεσμα η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος περιορίστηκε σήμερα σε 38 εκατ. ευρώ.
Περαιτέρω αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες μέρες προβλέπουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι θα τεθούν σε δοκιμασία νεοδημιουργηθείσες στηρίξεις.
Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες
Η μεταβλητότητα ήταν έντονη και στη σημερινή συνεδρίαση. Οι βασικοί δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημα, ισορροπώντας τελικά στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος.
Ο Γενικός Δείκτης «έγραψε» -0,62% στις 710 μονάδες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και εν συνεχεία ανέκαμψε, φθάνοντας στις 718,50 (+0,57%). Τερμάτισε στις 715,47 μονάδες, με άνοδο 0,14%.
Οριακή μεταβολή -0,07% σημείωσε ο FTASE, κλείνοντας στις 1.863,98 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,14%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -2,49% και υψηλό +1,77%.
Με θετικό πρόσημο στον κλάδο μόνον η Eurobank (+2,8%). Αμετάβλητη η Alpha, Πειραιώς -5%, Attica -2,4%, Εθνική -2,1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Μυτιληναίος και Grivalia +2,7%, Φουρλής +2%, Σαράντης και ΤΕΝΕΡΓΑ +1,1%, Lamda +0,9%, Τιτάν και ΟΠΑΠ +0,8%.
Στο κόκκινο Coca-Cola -1,3%, Ελλάκτωρ -0,9%, ΕΛΠΕ -0,6%, Jumbo -0,5%.