«Σειρήνα συναγερμού» έχει σημάνει πάλι για την τουρκική οικονομία, καθώς το εθνικό νόμισμα της χώρας βυθίζεται σε δίνη πιέσεων, ενώ τα διατραπεζικά επιτόκια εκτοξεύονται στα ύψη, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η πτώση της ισοτιμίας της λίρας «φουσκώνει» το δημόσιο και ιδιωτικό εξωτερικό χρέος (μετρούμενο σε εθνικό νόμισμα), ενώ παράλληλα καθιστά όλο και πιο ακριβές τις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και πρώτων υλών, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Οι τουρκικές αρχές αγωνίζονται να ανακόψουν την πτώση της λίρας, βάζοντας εμμέσως φραγμούς στις κινήσεις επιθετικών funds, τα οποία πωλούν τουρκικές λίρες έναντι ευρώ, δολαρίου, γιέν και άλλων ισχυρών νομισμάτων, ποντάροντας σε περαιτέρω αποδυνάμωσή της.
Η πρόβλεψη αυτή γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς οι μαζικές πωλήσεις σπρώχνουν όλο και πιο χαμηλά τις ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος.
Οι πιέσεις εντείνονται, καθώς μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα ή πραγματοποιούν εισαγωγές σε συνάλλαγμα, προσπαθούν να προστατέψουν τα συμφέροντας τους πουλώντας λίρες για να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα.
Η λίρα υποχωρεί σήμερα κατά 2,1% έναντι του δολαρίου (5,445 λίρες ανα δολάριο), παραμένοντας επί τρεις ημέρες σε πτωτική τροχιά, μετά από μία εβδομάδα ανάκαμψης.
Το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού overnight υπερδιπλασιάστηκε εν μια νυκτί, σημειώνοντας ρεκόρ 18ετίας(!) .
Ρεκόρ σημείωσε επίσης το κόστος δανεισμού τουρκικής λίρας με συμφωνια ανταλλαγής νομισμάτων (swap) - εργαλείο που χρησιμοποιείται απόμεγάλους παίκτες της αγοράς συναλλάγματος. Το επιτόκιο αυτό εκτινάχθηκε στο 700%(!), με τις «ευλογίες» της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης, που θέλουν να βάλουν φρένο σε κερδοσκόπους οι οποίοι δανείζονται λίρες και τις πωλούν, μετατρέποντάς τις σε άλλα νομίσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στις αγορές, η τουρκική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έδωσαν ανεπισήμως αυστηρές οδηγίες-εντολές στις τράπεζες «να μη δανείζουν ούτε λίρα σε ξένους».