Πολιτική

Σε αχαρτογράφητα νερά το Χρηματιστήριο


 Δραματική πτώση κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας την ισχυρή πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Η αγορά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση μειώθηκε σήμερα κατά 2,4 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 530 μονάδων και έκλεισε στις 526,44 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,70%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 525,29 μονάδες (-5,90%), ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 16,62%.

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι ως τώρα η πτώση θεωρείται περισσότερο “εισαγόμενη” και βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις και λιγότερο σε δεδομένα, η ψυχολογία έχει αλλάξει προς το αρνητικότερον…

ΚΑΙ η επιφυλακτικότητα δεν είναι απλώς παρούσα στις διακυμάνσεις και τις τιμές, αλλά διατυπώνεται ευθέως σε αναλύσεις και εκθέσεις που αφορούν το σύνολο των Αξιών, εντός και εκτός των τειχών και από τους πλέον, μέχρι πρότινος, αισιόδοξους Ξένους Οίκους.

Ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει με χαμηλά 43 μηνών (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 13/6/2012 και στις 499,56 μονάδες), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι FTSE25 (-7,37%), ΔΤΡ (-11,98%), Alpha (-10%), Eurobank (-14,79%), Attica Bank (-14,45%), Viohalco (-6,34%), Εθνική (-7,20%) και Πειραιώς (-17,62%).

Εννοείται ότι για όλους τους παραπάνω δείκτες και τίτλους, οι όποιες εκτιμήσεις για τις επόμενες τεχνικές στηρίξεις είναι απόλυτα θεωρητικές, καθώς κινούνται σε απολύτως... αχαρτογράφητα ύδατα.

Όσον αφορά το εσωτερικό, το βασικό ερώτημα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, είναι το ακόλουθο: Μήπως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των Εταίρων στη μεταρρυθμιστική δύναμη της Κυβέρνησης συνεργασίας, μετά την ανάδειξη της νέας Ηγεσίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Οι καθυστερήσεις στην προώθηση των Μεταρρυθμίσεων, η επιφυλακτικότητα των Ξένων, η επιβολή της παρουσίας και συμμετοχής του ΔΝΤ, η καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς και κατ’επέκταση και της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν μπορούν παρά να προβληματίσουν, όπως άλλωστε και οι εξελίξεις στις ξένες επενδύσεις στην Χώρα (Eldorado Gold).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις