Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στις αγορές, που παραμένουν χωρίς κατεύθυνση, υπό το φόβο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και την επικρεμάμενη απειλή διαδοχικών αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων, οι οποίες θα προκαλέσουν γενικευμένη άνοδο του κόστους χρήματος. Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δίνουν σήμερα ώθηση στη Wall Street (DJ +1,1%), αλλά επιδέχονται και άλλη «ανάγνωση», ανησυχητική για τα χρηματιστήρια: Αύξηση της απασχόλησης και επιταχυνόμενη ανάπτυξη είναι τα στοιχεία που συνηγορούν σε αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.
Αυτή την «ανάγνωση» έκαναν ήδη οι αγορές ομολόγων, με αποτέλεσμα να πιεσθούν σήμερα οι τιμές των κρατικών χρεογράφων (να ανεβούν οι αποδόσεις).
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν επίσης οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και τα μηνύματα Ντράγκι για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται στην πορεία των βασικών δεικτών, που κινήθηκαν σήμερα με έντονες διακυμάνσεις.
Στο ΧΑ η τελική εικόνα της συνεδρίασης αφήνει υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια, με περαιτέρω ανάκαμψη. Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στα υψηλά ημέρας, ενώ η συναλλακτική κίνηση «ζωήρεψε» τις τελευταίες ώρες, όταν η αγορά έπαιρνε την «ανηφόρα». Όμως τίποτε δεν έχει κριθεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Οι καταλύτες στο ΧΑ
Πέραν της επίδρασης από τις διεθνείς αγορές, σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος και τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που φαίνεται ότι θα παραμείνει πηγή αβεβαιότητας και εντάσεων τους επόμενους μήνες.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στην ειδησεογραφία σχετικά με τα ζητήματα της νέας αξιολόγησης και σε πληροφορίες-εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα εταιρικά αποτελέσματα λειτούργησαν ως τώρα ως ανάχωμα στην πτώση, καθώς δίνουν μία θετική εικόνα δυναμικής και προοπτικών των επιχειρήσεων, που θα μεταφρασθεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις.
Αντίδραση σε εξέλιξη
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση μεταβλητότητας, χωρίς να έχει αποκτήσει σαφή κατεύθυνση. Μετά τις σημαντικές απώλειες στις αρχές της εβδομάδας ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη μία ανοδική αντίδραση, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα είναι μάλλον περιορισμένου εύρους και μικρής χρονικής διάρκειας. Η ανοδική δυναμική που τείνει να διαμορφωθεί, θα εξαρτηθεί κυρίως από το διεθνές κλίμα και από τον όγκο/τζίρο των συναλλαγών.
Οσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία, αναλυτές επισημαίνουν ότι πολλές δεικτοβαρείς μετοχές μόλις ξέφυγαν από υπερπουλημένα επίπεδα τιμών. Ομως ο ΓΔ έχει μπροστά του διαδοχικές βραχυχρόνιες αντιστάσεις, όπου μπορεί να «σκοντάψει» την επόμενη εβδομάδα - εάν παραμείνει σε ανοδική τροχιά.
Μία ακόμη σημαντική παράμετρος για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς είναι το κλείσιμο των Παραγώγων την επόμενη Παρασκευή.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 810 μονάδες, που ακυρώνει ως πρόσκαιρη τη διάσπαση αυτής της σημαντικής βραχυχρόνιας στήριξης. Αντίσταση μπορεί να συναντήσει τώρα στις 821 μονάδες, με επόμενο εμπόδιο τις 835.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε ακριβώς σ’ αυτή την κρίσιμη αντίσταση, στις 821,57 μονάδες, με άνοδο 1,11%.
Κέρδη 1,21% απεκόμισε ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.113,78 μονάδες. Ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,62%.
O δείκτης τραπεζικών μετοχών πήγε μέχρι +2,21% και τερμάτισε στο+1,92%, στις 879,49 μονάδες.
Πρώτη σε απόδοση η Attica Bank με +2,6%. Eurobank +2,5%, Εθνική +2,3%, Πειραιώς +2%, Alpha +1,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Lamda με +5,8%. ΟΤΕ +2,3%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2%, Motor Oil και Jumbo +1,8%, ΟΠΑΠ +1,5%.
Στο κόκκινο Βιοχάλκο -1,6%, Grivalia -1,4%, Follie -1,2%. Coca-Cola -0,4%.