Πολιτική

Σε αναζήτηση εθνικής γραμμής για το Σκοπιανό


Μπαράζ συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας διττό στόχο: πρώτον να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και δεύτερον να ανιχνεύσει τις προθέσεις τους για την υιοθέτηση μιας εθνικής γραμμής, όπως αυτή έχει οριστεί από την κυβέρνηση. Δηλαδή, σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων (erga omnes) και εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων και αναφορών που εμπεριέχονται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, όπως έγινε σαφές κατά το χθεσινό μίνι υπουργικό συμβούλιο, η έκβαση του Σκοπιανού θα κριθεί από την αποδοχή ή όχι εκ μέρους της ΠΓΔΜ του αδιαπραγμάτευτου ελληνικού όρου να αλλάξει το Σύνταγμά της απαλείφοντας τα επίμαχα σημεία που αναδεικνύουν τις αλυτρωτικές τάσεις της γείτονος.

Αυτός ο όρος καλύπτει και το «erga omnes», δηλαδή την χρήση έναντι όλων του νέου ονόματός της – εάν βεβαίως οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή ονομασία.

Κι αυτό διότι το σημερινό όνομα «Μακεδονία» είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, γεγονός που επικαλέσθηκε στο παρελθόν η ΠΓΔΜ για να προωθήσει την διπλή ονομασία – και να χάσει, τελικά, το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008.

Η επίμονη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο “erga omnes” κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, ήταν το σημείο που «εκνεύρισε» τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης και φυσικά η αιχμή στο οποίο εστιάζει την πολεμική της η σκοπιανή αντιπολίτευση.

Οι συναντήσεις με τους αρχηγούς

Στις σημερινές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε μόνο τους συνομιλητές του, αλλά ταυτοχρόνως επιχείρησε να διερευνήσει και κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συναίνεσης για την επίλυση του Μακεδονικού, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα επιζητήσει μία «πλειοψηφία βουλευτών» στη Βουλή, αν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στην κατάθεση πρότασης λύσης.

Εξάλλου, την επιδίωξή του να οικοδομήσει έναν κώδικα συνεννόησης, παρά τις πολιτικές διαφωνίες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραδέχθηκε χθες και δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του όταν έγινε δεκτός από τον ΠτΔ.

«Πιστεύω ότι μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου με προφανώς και διαφορετικές απόψεις, στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν, αλλά μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα αυτά όπως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής» επισήμανε, ενώ άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως «εκεί δεν χωράνε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις».

Μητσοτάκης: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς»

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των αρχηγών στο Μαξίμου, oλοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 10:30 χωρίς να κάνει δηλώσεις.

H ΕΡΤ που συνήθως καλύπτει με κάμερα τις συναντήσεις αυτές από το εσωτερικό του Μαξίμου, δεν έδειξε εικόνα από τη συνάντηση των δύο ανδρών και όπως ανακοινώθηκε από την Γραμματεία του πρωθυπουργού «η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό».

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια προέβη σε μια σκληρή δήλωση στην οποία εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού:

«Kλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας, η κυβέρνηση προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα για τη χώρα μας, ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Οι χειρισμοί Τσίπρα δεν μπορούν να πείσουν τους Ελληνες, το ζήτημα των Σκοπίων αφορά την εθνική συνείδηση. Ο κ Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει σε αυτό τον δρόμο μόνος τους, ας μην ψάχνει για συνενόχους».

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».



Γεννηματά: Η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνον το όνομα

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή, ζήτησε ξανά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό.

Σε δήλωσή της τόνισε την ανάγκη για σύνθετη ονομασία και όλες τις νομικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό.

«Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση χωρίς συναίνεση ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του» είπε η κ. Γεννηματά.

Επανέλαβε ότι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Κουτσούμπας: Κρατάμε μικρό καλάθι

Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι'αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: Ο κόσμος θέλει ενημέρωση

Στις 15:00 ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, η συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμη η ενημέρωση σε αυτή την φάση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο τετ α τετ, μπροστά στις κάμερες με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
 
«Είναι και μια αφορμή να ενημερώνεται και ο κόσμος, υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να έχει ενημέρωση. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Πάντως το Σεπτέμβρη χάσαμε μια ευκαιρία. Σου είχα πει να μιλήσουμε για το θέμα στην Βουλή», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να του απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, «έχεις δίκιο». 

Ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.

Παρέμβαση από Βενιζέλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν το επιχείρημα που προέβαλε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με το οποίο η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 για το σκοπιανό υπερέχει του Συντάγματος της γείτονος και, άρα, είναι περιττό το αίτημα για αλλαγή του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με εκτενή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, επικαλείται νομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΠΓΔΜ με την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995, σύμφωνα με τις οποίες ρυθμίζονται, σε σημαντικό βαθμό, οι αλυτρωτικές επιδιώξεις της έναντι της Ελλάδας. «Αν επιτευχθεί στο μέλλον οριστική συμφωνία που αναφέρεται και σε αλλά ζητήματα που ρυθμίζονται από το εθνικό σύνταγμα της ΠΓΔΜ (π.χ. αναφορές στη γλώσσα ή την ιθαγένεια), οι προβλέψεις αυτής της διεθνούς συμφωνίας θα κατισχύουν, κατά την ίδια λογική, των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η άποψη ότι το εθνικό Σύνταγμα υπερισχύει του Διεθνούς Δικαίου και εν προκειμένω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, δεν γίνεται δεκτή διεθνώς και αντιβαίνει ευθέως στο άρθρο 27 της Συμβάσεως της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών που απαγορεύει σε ένα συμβαλλόμενο σε συνθήκη κράτος να επικαλεσθεί το εσωτερικό του δίκαιο ως δικαιολογία για την εκ μέρους του μη τήρηση της συνθήκης».

Όμως απο την κυβέρνηση απαντούν ότι «αυτό ακριβώς προβάλλει και η ΠΓΔΜ», ενώ παραπέμπυν σε έτερη τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου το 2014, όταν ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σαμαρά, όταν είχε πεί ότι : «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αλλάζουμε συνεχώς τα εθνικά Συντάγματα για να συμμορφωθούμε είτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο είτε με τη νομολογία του ΕΔΔΑ και, γενικώς, για να συγκροτήσουμε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό συνταγματικό χώρο».

Στο θέμα θεωρείται ότι απάντησε εμμέσως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό: “ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ” είπε χαρακτηριστικά.

Το αγκάθι με τους ΑΝΕΛ

Όσον αφορά στη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ εκτιμάται ότι περιθώρια να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία” είναι μηδενικά.

Εάν υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ και φτάσει στη Βουλή προς έγκριση η προτεινόμενη λύση, το πιθανότερο είναι οι ΑΝΕΛ να απέχουν από την ψηφοφορία. Σ΄αυτήν την περίπτωση, και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για να χάσει τη δεδηλωμένη, θεωρείται βέβαιη η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από όλους τους βουλευτές των ΑΝΕΛ εκτός από δύο που δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν: ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης.

Ένταση στα Σκόπια από τους εθνικιστές

Συνεδριάζει στα Σκόπια το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών (19.00 ώρα Ελλάδος) υπό τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το θέμα της ονομασίας και τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τους ακραίους εθνικιστές του VMRO (κόμμα που ίδρυσε ο Γκρούεφσκι).

Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Αλεξάνταρ Νικολόσκι μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ε», και εμφανίστηκε προκλητικός. Οπως είπε η παράταξή του δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, και θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να λέγεται «Μακεδονία».

Πρόσθεσε ότι δεν συναινεί ούτε στην αλλαγή του ονόματος των δρόμων και του αεροδρομίου, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου η αντικειμένου στην χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες» υποστήριξε ο Νικολόσκι.