Χρηστικά

Σε αναστολή τα τεκμήρια της Εφορίας


Σε… αναστολή μπαίνουν τελικά τα φετινά τεκμήρια για περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν την υπερφορολόγηση για εισοδήματα που δεν είχαν.

Ο λόγος είναι για τους πληττόμενους είτε είναι εργαζόμενοι είτε αυτοπασχολούμενοι και για κάποιο –μικρό ή μεγάλο- χρονικό διάστημα του 2020, δεν είχαν έσοδα από τη δουλειά τους, αλλά ελάμβαναν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ή των 800 ευρώ ή το 30% των ονομαστικών αποδοχών τους, όσοι μπήκαν στο καθεστώς της Συν-Εργασίας.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για τα εισοδήματα του 2020, δεν καταργούνται οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης, αλλά, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα μπορούν να επικαλεστούν τις έκτακτες ενισχύσεις που έλαβαν το 2020, προκειμένου να καλύψουν τα τεκμήρια.

Όπως είπε, στις φορολογικές δηλώσεις του 2021, για τα εισοδήματα του 2020, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους είναι πληγέντες από την πανδημία να επικαλεστούν τα πάσης φύσεως ποσά εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων που έλαβαν το 2020, ως αποζημιώσεις για εισοδηματικές απώλειες, για να αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων.

Δηλαδή τα συγκεκριμένα ποσά των αποζημιώσεων των 534 και των 800 ευρώ, τα οποία δεν φορολογούνται, θα προστεθούν στο πραγματικό εισόδημα των πληττόμενων από την πανδημία φορολογουμένων, μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Σημειώνεται πως με απόφαση (Α1035/2021) του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 ή των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές χαρακτηρίζονται από την ΑΑΔΕ ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Όμως, οι αποζημιώσεις αυτές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013.

Ταυτόχρονα, μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους που έλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά για την κάλυψη προστιθέμενης διαφοράς εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Το πρόβλημα υπερφορολόγησης

Η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια γίνεται όταν οι τεκμαρτές δαπάνες είναι υψηλότερες, των πραγματικών εισοδημάτων. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος πληρώνει φόρο για εισόδημα που δεν έχει.

Πρόβλημα τεκμηρίων θα είχαν το 2021 οι φορολογούμενοι, οι οποίοι μέχρι και πέρυσι κάλυπταν οριακά τις τεκμαρτές δαπάνες. 
Με την αναστολή εργασίας, έχασαν για κάποιο διάστημα τις πραγματικές αμοιβές τους, οι οποίες υποκαταστάθηκαν από την κρατική ενίσχυση των 534 ευρώ τον μήνα.

Επειδή τα ποσά αυτά δεν φορολογούνται αν δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ούτε για την κάλυψη των τεκμηρίων θα είχαν πρόβλημα.

Παράδειγμα: Φορολογούμενος που έχει τεκμαρτές δαπάνες ύψους 12.000 ευρώ και από την εργασία του δήλωνε εισόδημα 12.000 ευρώ, δεν είχε πρόβλημα φορολόγησης με τα τεκμήρια.

Για το 2020, που το εισόδημά του από την εργασία του λόγω των αναστολών είναι π.χ. 9.000 ευρώ και 3.000 ευρώ είναι οι κρατικές ενισχύσεις που έλαβε.

Με την επίκληση των ενισχύσεων, συν το πραγματικό του εισόδημα καλύπτει την τεκμαρτή δαπάνη. Αν δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεκμαρτή το ποσό των κρατικών ενισχύσεων, τότε, θα φορολογούνταν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των 12.000 ευρώ.

Με τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΟΙΚ, θα φορολογηθεί για το πραγματικό του εισόδημα των 9.000 ευρώ και θα πληρώσει φυσικά και λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Διαβαστε επισης