Πολιτική

Σε 7 μέρες κρίνονται αξιολόγηση και χρέος - Οι 4 κρίσιμες ημερομηνίες


Καθοριστικό επταήμερο για την γ΄ αξιολόγηση και το δημόσιο χρέος ξεκινά από σήμερα, με τις κυβερνητικές προσδοκίες να είναι αυξημένες για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Η ατζέντα, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, περιλαμβάνει συνεδρίαση του EuroWorking Group σήμερα, το κλείσιμο του γιγαντιαίου swap των 29,7 δισ. ευρώ αύριο, το κρίσιμο τεστ με τους πλειστηριασμούςστις 29 Νοεμβρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Ενέργειας προκειμένου να ξεπεραστούν οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Το Σάββατο «έφυγαν» για τους δανειστές mail με λίστα προαπαιτούμενων τα οποία υλοποιήθηκαν ή περιγράφεται η πρόοδος που έχει γίνει. Η αποστολή έγινε προκειμένου να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες στο σημερινό EuroWorking Group, το οποίο θα επεξεργαστεί την ατζέντα του προσεχούς και κρίσιμου Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Οι βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα εκτιμήσουν την πρόοδο που έχει γίνει και αναμένεται πως θα ανάψουν το πράσινο φως, για να επιστρέψουν τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής των θεσμών την Αθήνα, για να κλείσει νη αξιολόγηση.

Μια τεχνική συμφωνία έως την Κυριακή και η επικύρωσή της από το Eurogroup της Δευτέρας είναι το ιδανικό σενάριο. Στην περίπτωση αυτή, η τελική συμφωνία και η εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ, θα γίνει εντός του Ιανουαρίου.

Τα ανοιχτά μέτωπα στα οποία αναφέρονται τα mails που στάλθηκαν το Σάββατο στους δανειστές αφορούν:

Στη ΔΕΗ και στα υπόλοιπα ενεργειακά μέτωπα, 

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς δανειστές βλέπουν πως τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται και ζητούν πιο δεσμευτικά πλαίσια από τα αρμόδια υπουργεία, όπως επίσης και τον προσδιορισμό του ρόλου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τις κρατικές εταιρείες, που θα μεταφερθούν σε αυτό.

Στην αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, μια διαδικασία που έπρεπε να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο.

Στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις απεργίες, ώστε να προκηρύσσονται με πλειοψηφία του 51% των εργαζομένων.

Στην ενδυνάμωση του πλαισίου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Στις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Στην υλοποίηση της δέσμευσης για τους πλειστηριασμούς.

Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς, που αποτελεί κομβικό σημείο της αξιολόγησης, σήμερα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων, που αναμένεται να αποφασίσει την άρση της αναστολής διενέργειας πλειστηριασμών ανάβοντας το «πράσινο φως» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία με τη συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προπηλακισμών σε βάρος συμβολαιογράφων η διακοπών προγραμμάτων πλειστηριασμών από συλλογικότητες που αντιδρούν στην εκποίηση ακινήτων από τις Τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το ορόσημο λήγει μεθαύριο, στις 29 Νοεμβρίου.

Το swap και το χρέος

Παράλληλα, αύριο, 28 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την αποδοχή των όρων του swap των 20 ομολόγων του PSI, στους κατόχους των οποίων προτείνεται η ανταλλαγή με 5 νέα ομόλογα. Το ύψος των ομολόγων που προτείνονται προς ανταλλαγή είναι 29,7 δισ. ευρώ και επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από τον όγκο της συμμετοχής και των προσφορών.

Σκοπός είναι να ομαλοποιηθεί η καμπύλη αποδόσεων και να παρασχεθεί στην αγορά μια περιορισμένη σειρά τίτλων που αναμένεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη ρευστότητα από ό,τι η υπάρχουσα σειρά. Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους υπογραμμίζει ο ΟΔΔΗΧ, είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

Το κέρδος θα είναι η βελτίωση του κλίματος στις αγορές,που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων και θα διευκολύνει τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων. Ακόμη, θα πρόκειται για μια μικρή, αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς αλλάζουν οι λήξεις των χρεολυσίων και από 20 έτη (2023 - 2042) συμπυκνώνονται σε 5 έτη και συγκεκριμένα στα έτη 2023, 2028, 2033, 2037 και 2042.