Πολιτική

Σε… σίριαλ εξελίσσονται οι τηλεοπτικές άδειες


 Οι τέσσερις νικητές του πρόσφατου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κέρδισαν την «μάχη», όμως ο «πόλεμος» για μια θέση στο τηλεοπτικό τοπίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ένας «πόλεμος» που είναι πιθανόν να κριθεί στα δικαστήρια, καθώς τα επιχειρηματικά σχήματα που δεν εξασφάλισαν άδεια,  έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόσο κατά του διαγωνισμού όσο και κατά συνυποψηφίων του. Αυτή η άκρως σημαντική δικαστική εκκρεμότητα αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «τρέξει» την υπόθεση των αδειών, καθώς οι νικητές «καναλάρχες» είναι επιφυλακτικοί ενώ διατυπώνουν και ενστάσεις σε μια σειρά από ζητήματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του «σχεδίου» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα θέματα της… επόμενης ημέρας συζητήθηκαν εκτενώς στις συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης με τους εκπροσώπους των νικητών και στη συνέχεια στις κατ’ ιδίαν επαφές που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τους τέσσερις ιδιοκτήτες των καναλιών Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Γιάννη Αλαφούζο και Θοδωρή Κυριακού.

Οι τέσσερις ιδιοκτήτες επισήμαναν ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει αρχικώς θεσπίσει η κυβέρνηση και προβλέπει ότι έως στο τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλουν το 30% του τελικού τιμήματος που προσέφεραν, για να εξασφαλίσουν οριστικά την τηλεοπτική άδεια. Υποστήριξαν ότι εφόσον εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, είναι ιδιαίτερα επίφοβο για τους ίδιους, να καταθέσουν ένα σημαντικό ποσό και κατόπιν όλα να «τιναχτούν» στον αέρα.

Η πρώτη σοβαρή ένσταση αφορούσε τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Κουβέντα έγινε και για τον επικείμενο έλεγχο του «πόθεν έσχες», όπου οι «καναλάρχες» δεν έφεραν κάποια αντίρρηση. 

Αντίθετα ζήτησαν συγκεκριμένες εξασφαλίσεις από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προασπιστούν τα συμφέροντά τους, μιας και πλήρωσαν ιδιαίτερο ακριβό αντίτιμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι κ.κ Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού και Μαρινάκης ζήτησαν από τον Νίκο Παππά να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους.

Προς την ίδια κατεύθυνση κάλεσαν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άπαξ δια παντός το τηλεοπτικό «τοπίο», λέγοντας δημόσια και με σαφήνεια, αν θα δοθούν στο μέλλον κι άλλες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ ζήτησαν διευκρινήσεις για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες.

Παράλληλα ζήτησαν διευκρινήσεις για την λειτουργία του νέου νόμου για την διαφήμιση στα κανάλια, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους γι΄ αυτόν, με το επιχείρημα ότι θα τους επιβαρύνει οικονομικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας επιφυλάχθηκε να απαντήσει τις επόμενες ημέρες, όπου αναμένεται να λάβει χώρα και νέου ραντεβού με τους «καναλάρχες». Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι η διαδικασία αδειοδότησης μπορεί να κρατήσει επί μακρόν και να μετεξελιχθεί σε… σίριαλ, παρόλο που η κυβέρνηση δημόσια συνεχίζει να υποστηρίζει ότι θα ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή οι ηττημένοι του διαγωνισμού δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Προσέφυγαν στο ΣτΕ προκειμένου ο διαγωνισμός να κριθεί αντισυνταγματικός και άκυρος, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha  κατέθεσε με εξώδικό του ένσταση στην επιτροπή διενέργειας για την ακύρωση του διαγωνισμού και αποκλεισμού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη, που είναι πρώτη επιλαχούσα.