"Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ως υπουργείο Ενέργειας να κινητοποιήσουμε τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να παράσχουν πειστικές εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κυρίως να παράσχουν εργαλεία διαχείρισης των κρίσεων στις χώρες-μέλη", τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας απόψε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Όπως ανέφερε, οι τιμές χονδρικής στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 60-70% σε σχέση με το 2019, όταν σε άλλες χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία οι αυξήσεις είναι ελάχιστες, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί.
Η κα Σδούκου χαρακτήρισε εφικτό το στόχο για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,9 γιγαβάτ ως το 2032, τονίζοντας ωστόσο ότι "πρέπει να πάμε πολύ πιο γρήγορα". Αναφερόμενη στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που "ξεκλειδώνει" επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, κυρίως για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, αλλά και για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, αποθήκευσης και υβριδικών συστημάτων. Σε σχέση, τέλος, με το νέο ενεργειακό σχεδιασμό, σημείωσε ότι δημιουργεί πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Λύση για τους αγρότες που δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»
Νομοθετική ρύθμιση για τους αγρότες, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στο χωράφι», αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον περιορισμό, που προέβλεπε όριο στην επιτρεπόμενη έκταση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φέρνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με σχετική δήλωση της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.
Απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ, Ιωάννη Οικονόμου, η κα Σδούκου είπε ότι το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι» αποτέλεσε ένα από τα κυβερνητικά μέτρα βοήθειας στους αγρότες, που ήθελαν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και να βάλουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό στο χωράφι τους. Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα αυτό «αγκαλιάστηκε πάρα πολύ από τον αγροτικό κόσμο» ωστόσο προέκυψε πρόβλημα με το μέγιστο όριο φωτοβολταϊκών που τέθηκε για να εγκατασταθούν σε αγροτεμάχια-γη υψηλής παραγωγικότητας ανά περιφερειακή ενότητα (0,5 για τα νησιά και 0,8 για τις υπόλοιπες περιοχές). Η κα Σδούκου εξήγησε ότι το όριο μπήκε «για να προστατέψουμε την αγροτική γη, διότι, θέλουμε βεβαίως τις ΑΠΕ αλλά τις θέλουμε με κανόνες και με σεβασμό στον πρωτογενή τομέα».
Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε έτσι αυτό που συμβαίνει στη Φθιώτιδα και σε άλλες έξι περιοχές (Καβάλα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κιλκίς Ευρυτανία και Φωκίδα) είπε η κα Σδούκου και τόνισε ότι θα «δώσουμε λύση» στο πρόβλημα της κάλυψης του ορίου. Έχουμε μιλήσει με το συναρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να προχωρήσουμε σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, είπε η υφυπουργός, «την έχουμε ετοιμάσει, κοιτάζουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για να έρθουμε να την καταθέσουμε και να μπορέσουν γρήγορα οι άνθρωποι που δικαιούνται, να εγκαταστήσουν το μικρό φωτοβολταϊκό, να το κάνουν άμεσα για να έχουν το όφελος στην μείωση του ενεργειακού τους κόστους».
«Η απάντησή σας θα γίνει δεκτή με ικανοποίηση και ανακούφιση από τον αγροτικό κόσμο και στην Φθιώτιδα και στους υπόλοιπους έξι νομούς» σχολίασε ο κ. Οικονόμου: «Δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει και τα αντανακλαστικά και την αντίληψη, όπου διαπιστώνονται παραδοξότητες να τις διορθώνουμε». Πρόσθεσε, δε, ότι η εξαίρεση που ζήτησε, είναι μόνο για τους αγρότες και μόνο γι' αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα», καθώς «τα χωράφια και η καλλιεργήσιμη γη και μάλιστα αυτή της υψηλής παραγωγικότητας οφείλει κυρίως να αξιοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων και ζωοτροφών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ