Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας απέκρουσε την αντίθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σε προτεινόμενη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ καλώντας για «συμβιβασμό και λογική» προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη συμφωνίας κατά τη σημερινή διάσκεψη του αναφερόμενου οργανισμού.
Πρόκειται για έναν σπάνιο δημόσιο καβγά μεταξύ συμμάχων, των οποίων τα εθνικά συμφέροντα έχουν αποκλίνει σημαντικά, επιδρώντας στον καθορισμό πολιτικής του ΟΠΕΚ+ σε μία περίοδο κατά την οποία, οι αγοραστές πετρελαίου θέλουν περισσότερο αργό πετρέλαιο, προκειμένου να βοηθήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.
Στον ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, αλλά και οι σύμμαχοί τους, ενώ ο αναφερόμενος οργανισμός ψήφισε την Παρασκευή για την αύξηση της παραγωγής περίπου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, αλλά και για την παράταση των περικοπών που εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, οι ενστάσεις των ΗΑΕ απέτρεψαν την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως δήλωσαν πηγές.
«Η παράταση είναι η βάση και όχι ένα δευτερεύον ζήτημα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, το οποίο είναι ιδιοκτησίας της Σαουδικής Αραβίας.
«Πρέπει να ισορροπήσεις την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στην αγορά, διατηρώντας την ικανότητα αντίδρασης σε μελλοντικές εξελίξεις… Αν ο καθένας θέλει να αυξήσει την παραγωγή, τότε θα πρέπει να υπάρξει μία παράταση», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και της παραγωγής από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, ότι υποστηρίζουν μία αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο, αλλά πρότειναν την αναβολή σε μία άλλη διάσκεψη της απόφασης για την παράταση της συμφωνίας διάθεσης της πετρελαϊκής παραγωγής. Τα ΗΑΕ υποστήριξαν ότι τα επίπεδα επί τη βάσει των οποίων αποφασίζονται οι μειώσεις, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν για κάθε παράταση.
Το αδιέξοδο θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια για την άντληση περισσότερου πετρελαίου μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να παγώσουν οι τιμές του.
«Μεγάλες προσπάθειες έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών που απέδωσαν φανταστικά αποτελέσματα και θα είναι κρίμα να μη διατηρηθούν αυτά τα επιτεύγματα…, κάποιος συμβιβασμός και κάποια λογική είναι αυτά που θα μας σώσουν», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας.
«Προσβλέπουμε σε ένα τρόπο για να ισορροπήσουμε τα συμφέροντα των χωρών που παράγουν και καταναλώνουν για τη γενικότερη σταθερότητα της αγοράς, ειδικότερα, όταν αναμένονται ελλείψεις εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αντιδρώντας στην έλλειψη της ζήτησης πετρελαίου που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την προηγούμενη χρονιά να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το Μάιο του 2020, με σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών μέχρι το τέλος Απριλίου 2022. Οι μειώσεις τώρα βρίσκονται περίπου στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι τα ΗΑΕ υποστήριξαν ότι τα βασικά επίπεδα καθορίστηκαν πολύ χαμηλά από την αρχή, αλλά τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να το ανεχθούν αν η συμφωνία έληγε τον Απρίλιο του 2022. Τα ΗΑΕ έχουν φιλόδοξα σχέδια παραγωγής και έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητάς τους.
Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ που έδωσε έμφαση στη «θυσία» του Ριάντ αναφορικά με εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής, δήλωσε ότι καμία χώρα δε θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα και μόνο μήνα ως βασικό σημείο αναφοράς, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας μηχανισμός κατάθεσης ενστάσεων.
Η περιφερειακή συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προστασία της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή, αλλά και αλλού, για τη συντονισμένη χρήση της οικονομικής ισχύος τους, αλλά και μέσω της στρατιωτικής ισχύος στην Υεμένη, χαλαρώνει όταν έρχονται στο προσκήνιο τα εθνικά συμφέροντα των δύο πλευρών.
Το Αμπού Ντάμπι απαγκιστρώθηκε από την Υεμένη το 2019, δυσκολεύοντας τη θέση του Ριάντ.
Η Σαουδική Αραβία κατά τη χρονιά που διανύουμε πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες τερματισμού μιας διαμάχης με το Κατάρ, παρά την άρνηση από άλλους Άραβες συμμάχους.
Το βασίλειο κινήθηκε επίσης προκειμένου να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΑΕ ως του τουριστικού και εμπορικού κέντρου της περιοχής, καθώς το Ριάντ επιζητεί ξένα οικονομικά κεφάλαια προκειμένου να διαφοροποιήσει την οικονομία του απομακρύνοντάς την από το πετρέλαιο.
πηγή: ΑΠΕ