Επιχειρήσεις

Santiago Solanas: Το "διαισθητικό δίκτυο" της Cisco προβλέπει, εξελίσσεται και μαθαίνει


Θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις της Cisco στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού για την περιοχή της Νότιας Ευρώπης, Σαντιάγο Σολάνας (Santiago Solanas), ενώ αίσθηση προκαλεί το "διαισθητικό δίκτυο" (intuitive network), που η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα, το οποίο είναι σε θέση να προβλέπει ενέργειες, να ανακόπτει απειλές εν τη γενέσει τους, να εξελίσσεται και να μαθαίνει..

«'Οταν αυτή η περιοχή ήταν σε κρίση ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ τώρα και θα είμαστε και στο μέλλον. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη δέσμευση της Cisco ως προς την περιοχή», τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.  

Με την ευκαιρία της συμμετοχής της εταιρείας στην 83η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, ο κ.Σολάνας επεσήμανε ότι η κυριότερη πρόκληση για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σήμερα «να φέρουμε την τεχνολογία και τον ψηφιακό κόσμο στο τραπέζι των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων και να διασφαλίσουμε ότι οι ιδιοκτήτες, οι managers και τα κορυφαία στελέχη τους αντιλαμβάνονται τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία στην αγορά όπου δραστηριοποιούνται».

Ο Ισπανός αντιπρόεδρος της Cisco αναφέρεται ακόμη στον ρόλο που ήδη διαδραματίζει η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας κι εξηγεί πώς αντιμετωπίζει η εταιρεία αυτή την πρόκληση.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κάθε εταιρεία είναι πλέον στην πραγματικότητα τεχνολογική εταιρεία: στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ο αριθμός των διασυνδεμένων συσκευών αναμένεται να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια, ενώ το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα "περνά" μέσω του blockchain. Τι κάνει η CISCO σήμερα, για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις;

Σε έναν κόσμο 100 δισ. διασυνδεμένων συσκευών το 2020, σε έναν κόσμο στον οποίο στα επόμενα τρία χρόνια κάθε ένα λεπτό θα έχουμε στο Ίντερνετ την ίδια ποσότητα πληροφορίας με εκείνη που έχει παραχθεί ποτέ σε όλες τις ταινίες, η Cisco κάνει αρκετά πράγματα. Πρώτα απ΄ όλα αντιλαμβανόμαστε ότι οι κυβερνήσεις, οι πόλεις, οι εταιρείες, οι οργανισμοί πρέπει να προσαρμόσουν τα συστήματά τους, για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μαζική ροή πληροφορίας. '

Ενα από τα στοιχεία- κλειδιά της τεχνολογίας Cisco, που είναι η πλατφόρμα μας για το networking, πρέπει να είναι έτοιμη για αυτό. 'Αρα ένα από τα πράγματα που κάναμε είναι να προετοιμάσουμε το networking μας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό τον όγκο δεδομένων με ασφαλή τρόπο, ώστε να διευκολύνει το digital business. 'Ετσι, σήμερα συνεργαζόμαστε με έναν μεγάλο αριθμό κυβερνήσεων και πόλεων και εταιρειών ανά τον κόσμο, ώστε να τις κάνουμε ικανές να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός και να είναι προετοιμασμένες για αυτή την έκρηξη δεδομένων.

Ποιο είναι το επίπεδο των επενδύσεων της CISCO στη νοτιοανατολική Ευρώπη σήμερα και σε τι επίπεδα αναμένεται να φτάσει στα έτη μέχρι το 2025; Σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν τα περισσότερα κεφάλαια;

Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι κρίσιμης σημασίας για τη Cisco. 'Εχουμε παρουσία εδώ για πολλά-πολλά χρόνια. 'Οταν αυτή η περιοχή ήταν σε κρίση ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ τώρα και θα είμαστε και στο μέλλον. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη δέσμευση. '

Εχουμε μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή, στον χώρο των συνεργασιών με δήμους για έξυπνες πόλεις, έχουμε επενδύσει για να φέρουμε τεχνολογίες στις επιχειρήσεις της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να μπορούν πράγματι να επιταχύνουν τη διαδρομή τους προς τον ψηφιακό κόσμο και να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Συνεργαζόμαστε επίσης στο πεδίο της εκπαίδευσης, έχουμε τις λεγόμενες "Networking Academies" εδώ στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, έχοντας εκπαιδεύσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια σπουδαστές σε όλον το κόσμο, χάρη στις ακαδημίες αυτές, που επιτρέπουν στους μαθητές να συμμετάσχουν στο ψηφιακό οικοσύστημα και να προετοιμαστούν για μια δουλειά στον ψηφιακό κόσμο. Υπάρχουν πολλές επενδύσεις σε εξέλιξη σε αυτή την περιοχή και θα συνεχίσουν να αυξάνονται στα χρόνια που έρχονται.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τα πάντα αργά ή γρήγορα. Πώς αντιμετωπίζει η Ciscο αυτή τη μείζονα πρόκληση;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη σε πολλά πράγματα που κάνουμε. 'Οταν το αυτοκίνητό σου αυτόματα χαμηλώνει τα φώτα ή τα ανάβει την ώρα που μπαίνεις σε ένα τούνελ για παράδειγμα, αυτό είναι τεχνητή νοημοσύνη κι είναι ήδη μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας από όσο φανταζόμαστε. Αν λοιπόν σκεφτεί κάποιος την έκρηξη των δεδομένων που βιώνουμε και πώς πρέπει να αντιδρούμε σε πραγματικό χρόνο (real- time) σε διάφορες καταστάσεις, αν σκεφτεί κάποιος την κυβερνοασφάλεια ή την ανάγκη να αναλύουμε τεράστιους όγκους δεδομένων real- time, (τότε αντιλαμβάνεται) ότι χωρίς μηχανική μάθηση (machine learning) και χωρίς τεχνητή νοημοσύνη, είναι αδύνατο να τα καταφέρουμε.

Aυτό που κάνουμε είναι να ενεργοποιούμε τις τεχνολογίες μας γύρω από τη δικτύωση (networking), τα κέντρα ασφάλειας δεδομένων και το υπολογιστικό νέφος (cloud), γύρω από τα analytics και τη συνεργασία, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning για να αυξήσουν τις δυνατότητες, να βελτιώσουν την καταναλωτική εμπειρία και να απλοποιήσουν την εμπειρία του χρήστη.

Επίσης για να κάνουν πράγματα όπως το να αναλύουν όλη την κρυπτογραφημένη διαδικτυακή κίνηση real time, για όποιον όγκο δεδομένων και αν μιλάμε, ώστε ο χρήστης να είναι ασφαλής και τα δεδομένα του προστατευμένα σε πραγματικό χρόνο για παράδειγμα. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα δίκτυο, που μπορεί να αναμένει πότε ενδέχεται να συμβεί μια αποτυχία και είναι ικανό να αυτοεπιδιορθώνεται, ώστε η πληροφορία να συνεχίσει να ρέει και να επιδιορθώνεται χωρίς να επηρεαστεί η ροή της επικοινωνίας; Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για μια κυβέρνηση ή για μια τράπεζα ή αεροπορική εταιρεία ή για έναν δήμο. 

Όλα αυτά τα χτίζουμε πάνω στη δομή (fabric) των πλατφορμών μας. Είναι διαθέσιμα τώρα. Γι΄ αυτό και ανακοινώσαμε πρόσφατα το διαισθητικό δίκτυο (intuitive network), που είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, με τεχνητή νοημοσύνη και ενσωματωμένη ασφάλεια και έχει τη δυνατότητα να αναλύει την κίνηση, ώστε να μπορεί να ξέρει μια εταιρεία ότι το δίκτυό της και η τεχνολογία της δουλεύει για αυτήν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό συμβαίνει ήδη σε όλον τον κόσμο σήμερα και συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Ποια θα λέγατε ότι είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για τον τομέα της τεχνολογίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη;

Κάναμε μια έρευνα με το IMD, ένα ινστιτούτο υψηλού κύρους, με έδρα την Ελβετία. Και βρήκαμε ότι το 40% των εταιριών θα υποστούν αναταράξεις/ανατροπές ("will be disrupted") την επόμενη τριετία από τον ψηφιακό κόσμο (...) και μόνο το 30% λένε ότι είναι προετοιμασμένες. Αυτό βασίζεται σε παγκόσμια έρευνα με το IMD μεταξύ επιχειρηματικών ηγετών.

Το κυρίαρχο ζήτημα είναι να φέρουμε την τεχνολογία και τον ψηφιακό κόσμο στο τραπέζι των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων και να διασφαλίσουμε ότι οι ιδιοκτήτες, οι managers, τα κορυφαία στελέχη αντιλαμβάνονται τι μπορεί να κάνει αυτό στις αγορές και να τους βοηθήσουμε να κάνουν κάτι για αυτό, ώστε αντί για το 30% το 100% να είναι προετοιμασμένο για την αλλαγή.

Το δεύτερο βασικό θέμα είναι η κουλτούρα γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Χρειάζεται πραγματικά να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας, τους ανθρώπους μας, να συμμετάσχουν σε αυτή την αλλαγή. Αυτή είναι περισσότερο μια κοινωνική πρόκληση, αλλά η Cisco επενδύει πολύ σε αυτό και βοηθά τις κυβερνήσεις να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους, ώστε οι κοινωνίες να είναι προετοιμασμένες για το μέλλον...

Διαβαστε επισης