Πολιτική

Ο Σαμαράς ξιφουλκεί κατά Μητσοτάκη για ομόφυλα ζευγάρια και αποχή


Την ηχηρή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, που ούτως ή άλλως έχει εκφράσει δημοσίως τη αντίθεση του στο ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προκάλεσε η προτροπή του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές της ΝΔ να απέχουν της σχετικής ψηφοφορίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός «καρφώνει» την επιλογή Μητσοτάκη, καταδεικνύοντας εμπράκτως ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μεγαλώνει το χάσμα που τον χωρίζει με το Μαξίμου. Μιλώντας από την Καλαμάτα, καυτηρίασε τα περί αποχής από την ψηφοφορία που είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον Ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;» 

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή».

Ισχυρό το μπλοκ των διαφωνούντων

Το «μπλοκ» των διαφωνούντων βουλευτών εντός της Νέας Δημοκρατίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρό από τις αρχικές εκτιμήσεις του Μαξίμου. Το κυβερνητικό επιτελείο έχοντας αντιληφθεί πως οι «διαρροές» βουλευτών πληθαίνουν συνεχώς και δεν θα ελέγχονται σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία, εγκατάλειψε γρήγορα τη ρητορική περί κομματικής γραμμής. Ο πρωθυπουργός εγκατάλειψε τη ρητορική για κομματική γραμμή, ανοίγοντας, διάπλατα την επιλογή της αποχής από τη ψηφοφορία και όχι της καταψήφισης του νομοσχεδίου.

Όπως σημείωσε χθες το Sin, pρόκειται για έναν μάλλον αναγκαστικό πολιτικό ελιγμό που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας ότι έχει απωλέσει τον εσωκομματικό έλεγχο για το επίμαχο νομοσχέδιο. Το πράττει για να μην θέσει σε κίνδυνο τη ψήφιση του ν/σ, εξέλιξη που θα ήταν άκρως οδυνηρή και επιζήμια για το κυβερνών κόμμα.

Η αποχή πάντως εξυπηρετεί τον… σκοπό του Μαξίμου για ψήφιση του νομοσχεδίου ως εξής: όσο λιγότεροι βουλευτές συμμετέχουν στην ψηφοφορία, τόσο πέφτει το μέτρο για την κύρωση του ν/σ. Αυτό συμβαίνει διότι απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, αν και όχι λιγότεροι από 120.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα