Πολιτική

Σάλλας: Στήνει θεσμικό Firewall


Να απαντήσει στην προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος στην οικονομία το οποιο θα είχε κατ’ επέκταση την πολιτική αποσταθεροποίηση επιχειρεί ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, με δηλώσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016. Ο κ. Σάλλας, στιγματίζει αποδίδοντας εμμέσως σκοπιμότητα στις αναλύσεις των διεθνών οίκων για την πορεία της οικονομίας το  2016, ενώ παράλληλα αποδεικνύει εμπράκτως τη στήριξη του τραπεζικού κόσμου και του επιχειρηματικού κεφαλαίου στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.

Αν ερμηνευτούν με μια πιο προσεκτική ματιά, ο χρονισμός, το ύφος και η ρητορική των δηλώσεων του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς, στόχο έχουν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός θεσμικού firewall απέναντι σε προσπάθειες πολιτικής αποσταθεροποίησης και υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε αγορές και δημόσια assets.

Η Ελλάδα δεν είναι απλά πρώτο θέμα στις ειδήσεις παγκοσμίως με τα media να παρακολουθούν βήμα, βήμα το θολό τοπίο των διαπραγματεύσεων, αλλά κυριαρχεί και στα πολιτικά, γεωπολιτικά και οικονομικά think tanks. Η ανάδειξη του ελληνικού ζητήματος σε κορυφαίο παγκοσμίως μέσα από τις τοποθετήσεις παγκοσμίου βεληνεκούς προσωπικοτήτων καθώς και η επισήμανση των γεωπολιτικών παραγόντων και των συνεπακόλουθων συνεπειών είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Χαρακτηρικές είναι και οι δυο εκθέσεις του αμερικανικού γεωστρατηγικού think tank, Stratfor, το οποίο κάνει λόγο για υπαρκτό κίνδυνο ανατροπής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατάρρευσης της συμφωνίας με τους δανειστές.

Παράλληλα, η έρευνα του Bloomberg βάζει στο παιχνίδι και την Ελλάδα, αναφέροντας πως η χώρα κατάφερε να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και να ανακεφαλαιοποιήσει τον τραπεζικό της τομέα, αλλά το 2016 εξακολουθεί να είναι γεμάτο προκλήσεις.

Με αφορμή εκτιμήσεις διάφορων οικονομολόγων και αναλυτών που μιλούν για αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι: 

«Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές.  Ανάλογες ή  ακόμα και πιο ακραίες προβλέψεις είχαν γίνει από τους ίδιους ειδικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες και διαψεύσθηκαν πανηγυρικά.»  

Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα να επιλύσει πολλά από τα διαρθρωτικά της προβλήματα.  

«Πιστεύω όμως ότι εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε δηλαδή για το 2016 θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Βασικοί άξονες της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι οι ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στον τουρισμό, η επιτάχυνση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η βελτίωση της ρευστότητας και η τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών.»  

«Πριονίζουν» την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία

Το think tank Stratfor υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση. «Αντιμέτωπο με την οικονομική, πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα, το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα διατηρήσει την ελληνική οικονομία στη ζωή -τουλάχιστον προς το παρόν-. Ωστόσο, η λήψη περαιτέρω μέτρων θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτική διχόνοια, αν όχι βία, στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι επισφαλής, και είναι πολύ πιθανό ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει.» 

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ θα είναι λιγότερο πιθανό το 2016 σε σχέση με το 2015, επειδή η Αθήνα είναι ήδη σε ένα πρόγραμμα διάσωσης. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι ήδη σε ισχύ, και τα κοινοβούλια της ευρωζώνης δεν έχουν να κάνουν κάποια ψηφοφορία σχετικά με την Ελλάδα. Ωστόσο, η ισχνή πλειοψηφία που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μαρτυρά ότι ακόμη και μια μικρή «εξέγερση» μεταξύ των βουλευτών θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση. 

Επιπλέον, επειδή η ύφεση, η υψηλή ανεργία και η κρίση της μετανάστευσης βρίσκονται στο ζενίθ, διαδηλώσεις και επεισόδια βίας - τα οποία ήταν σχετικά σπάνια δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο - θα γίνουν πιο συχνά από εδώ και στο εξής.

Bloomberg: Ύφεση 1,8% το 2016
 
Ύφεση 1,8% το 2016 εκτιμάται από τους οικονομολόγους ότι θα καταγράψει η Ελλάδα, την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Αυτή η μέση πρόβλεψη προέκυψε από δημοσκόπηση που έγινε από το Bloomberg στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2015. Από αντίστοιχη έρευνα που έγινε σε 93 χώρες του κόσμου, μεγαλύτερη ύφεση προβλέπεται μόνο στη Βενεζουέλα (3,3%) και τη Βραζιλία (2,5%).
 
Η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ και κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, τονίζοντας όμως ότι "το 2016 είναι ακόμη γεμάτο προκλήσεις". Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, καθιστώντας πολύ δυσκολότερη την αποπληρωμή του χρέους και δεν θα είναι εφικτή μία σημαντική ελάφρυνσή του, σημειώνει το δημοσίευμα.
 
 Οι ξένοι ειδικοί στοιχηματίζουν για μία ακόμα κακή χρονιά

Μην στοιχηματίζετε για μια καλή χρονιά για την Ελλάδα για την οποία το 2015 χαρακτηρίστηκε ως «annus horribilis», γράφει η Holly Ellyatt στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ισχύουν ακόμα και το επόμενο έτος ίσως επιφέρει περαιτέρω πολιτική και οικονομική αστάθεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτή. Το θέμα περικοπής του χρέους παραμένει και πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του Δ.Ν.Τ. δηλώνουν ότι, χωρίς αναδιάρθρωση, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει.
 
Goldman: Κρίσιμοι οι πρώτοι μήνες
 
Εξάρσεις μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αγορές προβλέπουν αναλυτές εξαιτίας πολλών παραγόντων και κινδύνων για το 2016, γράφει το συνδρομητικό Bloomberg. Όσον αφορά στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και οι συνομιλίες με τους πιστωτές δεν απόλυτα προβλέψιμες εν μέσω εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας και κόπωσης εξαιτίας της λιτότητας, επισημαίνουν επενδυτικοί κύκλοι συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs. Πιο κρίσιμοι για την Ελλάδα είναι οι πρώτοι μήνες του νέου έτους με σημαντικά γεγονότα την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, τις εκλογές στη Ν. Δημοκρατία, τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τις επιπτώσεις τους στις ελληνικές τράπεζες και την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ.
 
Economist: Χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα το 2016

Το Economist δημοσίευσε σε ειδικό αφιέρωμα τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας της Ελλάδας του 2016, αλλά και για άλλα κράτη. Το περιοδικό προβλέπει ότι το νέο έτος θα είναι χρονιά ύφεσης για τη χώρα μας που θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ, ενώ το σενάριο του Grexit είναι ακόμα πολύ πιθανό, αν και υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί για αργότερα.
 
Συγκεκριμένα, ο Economist τονίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα, εισέρχεται στο 2016 με μια νέα εντολή μετά τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που το κοινό μισεί.  Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανείς εντός ή εκτός της χώρας δεν θεωρεί βιώσιμη. Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ωστόσο ίσως μετακινηθεί για... αργότερα καθώς το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.