Να απαντήσει στην προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος στην οικονομία το οποιο θα είχε κατ’ επέκταση την πολιτική αποσταθεροποίηση επιχειρεί ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, με δηλώσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016. Ο κ. Σάλλας, στιγματίζει αποδίδοντας εμμέσως σκοπιμότητα στις αναλύσεις των διεθνών οίκων για την πορεία της οικονομίας το 2016, ενώ παράλληλα αποδεικνύει εμπράκτως τη στήριξη του τραπεζικού κόσμου και του επιχειρηματικού κεφαλαίου στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.
Αν ερμηνευτούν με μια πιο προσεκτική ματιά, ο χρονισμός, το ύφος και η ρητορική των δηλώσεων του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς, στόχο έχουν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός θεσμικού firewall απέναντι σε προσπάθειες πολιτικής αποσταθεροποίησης και υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε αγορές και δημόσια assets.
Η Ελλάδα δεν είναι απλά πρώτο θέμα στις ειδήσεις παγκοσμίως με τα media να παρακολουθούν βήμα, βήμα το θολό τοπίο των διαπραγματεύσεων, αλλά κυριαρχεί και στα πολιτικά, γεωπολιτικά και οικονομικά think tanks. Η ανάδειξη του ελληνικού ζητήματος σε κορυφαίο παγκοσμίως μέσα από τις τοποθετήσεις παγκοσμίου βεληνεκούς προσωπικοτήτων καθώς και η επισήμανση των γεωπολιτικών παραγόντων και των συνεπακόλουθων συνεπειών είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Χαρακτηρικές είναι και οι δυο εκθέσεις του αμερικανικού γεωστρατηγικού think tank, Stratfor, το οποίο κάνει λόγο για υπαρκτό κίνδυνο ανατροπής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατάρρευσης της συμφωνίας με τους δανειστές.
Παράλληλα, η έρευνα του Bloomberg βάζει στο παιχνίδι και την Ελλάδα, αναφέροντας πως η χώρα κατάφερε να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και να ανακεφαλαιοποιήσει τον τραπεζικό της τομέα, αλλά το 2016 εξακολουθεί να είναι γεμάτο προκλήσεις.
Με αφορμή εκτιμήσεις διάφορων οικονομολόγων και αναλυτών που μιλούν για αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι:
«Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές. Ανάλογες ή ακόμα και πιο ακραίες προβλέψεις είχαν γίνει από τους ίδιους ειδικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες και διαψεύσθηκαν πανηγυρικά.»
Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα να επιλύσει πολλά από τα διαρθρωτικά της προβλήματα.
«Πιστεύω όμως ότι εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε δηλαδή για το 2016 θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Βασικοί άξονες της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι οι ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στον τουρισμό, η επιτάχυνση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η βελτίωση της ρευστότητας και η τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών.»
«Πριονίζουν» την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία
Το think tank Stratfor υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση. «Αντιμέτωπο με την οικονομική, πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα, το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα διατηρήσει την ελληνική οικονομία στη ζωή -τουλάχιστον προς το παρόν-. Ωστόσο, η λήψη περαιτέρω μέτρων θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτική διχόνοια, αν όχι βία, στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι επισφαλής, και είναι πολύ πιθανό ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει.»
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ θα είναι λιγότερο πιθανό το 2016 σε σχέση με το 2015, επειδή η Αθήνα είναι ήδη σε ένα πρόγραμμα διάσωσης. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι ήδη σε ισχύ, και τα κοινοβούλια της ευρωζώνης δεν έχουν να κάνουν κάποια ψηφοφορία σχετικά με την Ελλάδα. Ωστόσο, η ισχνή πλειοψηφία που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μαρτυρά ότι ακόμη και μια μικρή «εξέγερση» μεταξύ των βουλευτών θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Επιπλέον, επειδή η ύφεση, η υψηλή ανεργία και η κρίση της μετανάστευσης βρίσκονται στο ζενίθ, διαδηλώσεις και επεισόδια βίας - τα οποία ήταν σχετικά σπάνια δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο - θα γίνουν πιο συχνά από εδώ και στο εξής.