Πολιτική

Σάλλας: Πυρά κατά Στουρνάρα - Λάθος η πιστωτική γραμμή


Υπέρ της κυβερνητικής επιλογής για "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια, χωρίς προληπτική γραμμή  χρηματοδοτικής στήριξης  και χωρίς τις πρόσθετες δεσμεύσεις και εποπτεία τάσσονται οι περισσότεροι τραπεζίτες αδειάζοντας ουσιαστικά τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος στις τοποθετήσεις του υποστηρίζει σθεναρά τη λύση της πιστοληπτική γραμμής στήριξηες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ανοιχτή στήριξη και επιδοκιμασία ήρθε από τον πρόεδρο της Eurobank Νίκο Καραμούζη, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «ηττοπαθή στάση» την άποψη που εκφράζεται από τον διοικητή της ΤτΕ, ότι χρειαζόμαστε ξανά ένα εξωτερικό μηχανισμό για να διασφαλίσουμε την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα.

Ξεκάθαρα θετική θέση υπέρ της καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα παίρνει και ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο Μιχάλης Σάλλας τονίζει: Υπάρχει σαφέστατα βελτίωση και θετικότερες προοπτικές αρκεί να μην υπάρξουν νέα πισωγυρίσματα.

Όσο για το δίλλημμα πιστωτική γραμμή ή καθαρή έξοδος επισμαίνει ξεκάθαρα: Έχω ταχθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.
Πιστεύω ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μία τέτοια εξέλιξη, ότι μπορούμε να σχηματίσουμε το απαραίτητο «μαξιλάρι ασφαλείας» της τάξης των 18-20 δις. ευρώ και να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα χωρίς νέο μνημόνιο

Λυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Άλλωστε έχουν ήδη αναληφθεί δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η δημοσιονομική εξυγίανση, η διατήρηση των πλεονασμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

‘Όλα αυτά θα υπάρχουν και στο μέλλον και εμείς πρέπει να τα εφαρμόζουμε με συνέπεια.

Αν όμως μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, ως επακόλουθο της προληπτικής γραμμής, τότε τα πράγματα για τη χώρα γίνονται αρκετά χειρότερα.


 Αιχμές για το πόρισμα της ΤτΕ για την Πειραιώς

Εξάλλου ο κ. Σάλλας αμφισβητεί το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα Πειραιώς και δηλώνει πώς «το πόρισμα όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο δημιούργησε μια πολύ αρνητική εικόνα για την Τράπεζα Πειραιώς και για τα στελέχη της. Διαβάζοντας, όμως, οποιοσδήποτε αναγνώστης τα κείμενα του ελέγχου, εύκολα διαπιστώνει ότι οι συναλλαγές που αναφέρονται δεν ήταν ζημιογόνες για την Πειραιώς, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις, όπως μαθαίνω, εκτός ότι είναι ενήμερες, έχουν ληφθεί και οι κατάλληλες εξασφαλίσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κόκκινα ναυτιλιακά δάνεια υποστηρίζει πως «αυτά που επωλήθησαν, όπως λέει η ΤτΕ σε δυσμενή τιμή, είναι δάνεια τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των κόκκινων δανείων. Δεν είχαν χορηγηθεί από την Πειραιώς αλλά περιήλθαν σε αυτή με τις συγχωνεύσεις των κυπριακών τραπεζών το 2013. Η αξία της πώλησης των συγκεκριμένων δανείων από την τράπεζα Πειραιώς ήταν όχι απλώς μεγαλύτερη από την αξία στην οποία αποκτήθηκαν αλλά πολλαπλάσια. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές στις οποίες απέκτησε η Πειραιώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχαν προσδιοριστεί από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς με τη συμμετοχή και της ΤτΕ. Επομένως οι εποπτικοί φορείς γνώριζαν ότι το προβληματικό χαρτοφυλάκιο που πώλησε η τράπεζα το απέκτησε σε πολύ χαμηλότερες αξίες».

Αναφορικά με τις ενδεχόμενες απώλειες της Πειραιώς ύψους 6,4 εκατ. ευρώ από συναλλαγές πώλησης ακινήτων της απαντά: Εχω ήδη επισημάνει ότι αναπαράγονται εσφαλμένες παραδοχές του πορίσματος της ΤτΕ που έχουν αντικρουστεί πλήρως. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι τα γεγονότα που παρουσιάζονται έλαβαν χώρα μετά την αποχώρησή μου από την Πειραιώς. Επειδή η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των αρμόδιων αρχών δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω.

Σχολιάζοντας το πόρισμα της ΤτΕ υποστηρίζει ότι «όχι μόνον εγώ αλλά και πολλά καλά και άξια στελέχη της τράπεζας έχουν εμπλακεί σε δυσμενείς συνέπειες, προσωπικές και επαγγελματικές, πρωτού καν μπορέσουν να απαντήσουν σε όσα τους καταλογίζει το πόρισμα. Και τούτο γιατί η ΤτΕ έσπευσε να ποινικοποιήσει τη διαδικασία πριν αυτά τα πρόσωπα, και εγώ μαζί τους, προλάβουν να διατυπώσουν τις απόψεις τους, να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους και να παρουσιάσουν τα αντεπιχειρήματά τους».

Όπως δε σημειώνει «νομίζω ότι υπήρξε υπερβάλλον ζήλος» από την ΤτΕ «και πιθανόν να μην υπήρξε η σωστή ανταπόκριση από την τράπεζα Πειραιώς στα ερωτήματα του ελέγχου».