Άμυνα & Διπλωματία

Σακελλαροπούλου: Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή αναθεωρητισμού


«Η σημερινή σας επίσκεψη αντανακλά το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Σλοβενίας, καθώς και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους λαούς μας, ήδη από το μακρινό παρελθόν» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την προσφώνησή της στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβενίας Νατάσας Πιρτς Μουσάρ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπενθύμισε ότι κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Σλοβενία, πριν από τρία χρόνια, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Koper, από το οποίο καταγόταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας και έκανε λόγο για «έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες που γνώρισε η πατρίδα μας, ο οποίος άφησε ανεξίτηλα ίχνη στην ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία. Θυμίζοντάς μας ότι οι λαοί μας αγωνίστηκαν για αιώνες, μέσα σε αντίξοες συνθήκες που επέβαλαν πολυεθνικές αυτοκρατορίες και αυταρχικά καθεστώτα, για να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους υπόσταση και να κατακτήσουν με αυτοθυσία την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους».

Αναφερόμενη στη σύγχρονη εποχή, υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας ενισχύονται διαρκώς, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς» και πρόσθεσε ότι «φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την επίσημη ένταξη της Σλοβενίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και είναι ευτυχές το γεγονός πως η Συνθήκη προσχώρησής της, ως κράτους-μέλους, υπεγράφη στην Αθήνα, επί ελληνικής Προεδρίας».

Υποστήριξε επίσης, ότι «σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, οι δύο χώρες, ως εταίροι και σύμμαχοι, παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στην ανάγκη σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, μας δείχνει, με οδυνηρό τρόπο, ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Την ίδια ώρα, η ένοπλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, που δυστυχώς εντείνεται με θύματα αθώους πολίτες, καθώς και ο κίνδυνος διάχυσης της πολεμικής σύρραξης με ανυπολόγιστες συνέπειες, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη διεθνή κατάσταση».

Όπως τόνισε, «καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή αναθεωρητισμού και κάθε απόπειρα βίαιης αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των χωρών στην αυτοάμυνα, πάντα, όμως, με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την προστασία των αμάχων και την αποκατάσταση της ειρήνης».

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι «οι εξελίξεις αυτές καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια στρατηγικά και ενεργειακά αυτόνομη ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η διεύρυνσή της και η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον όλων μας, ενώ παράλληλα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των υπό ένταξη χωρών, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, ανέφερε ότι «εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, οι λαοί μας μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις» και υπενθύμισε ότι «μόλις το περασμένο έτος Ελλάδα και Σλοβενία βίωσαν, σχεδόν ταυτόχρονα, τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Όπως είπε, «καθίσταται προφανές ότι για την αντιμετώπιση όλων των σοβαρών ζητημάτων, όπως η κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση, η διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, η δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η τεχνολογική εξέλιξη, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καλύτερη επιλογή είναι ο διάλογος, η συνεργασία και η αλληλεγγύη».

Κατά την αντιφώνησή της, η Πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, αφού ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για την θερμή υποδοχή και την εγκάρδια φιλοξενία, αναφέρθηκε στις σχέσεις φιλίας και στις κοινές αξίες που ενώνουν Σλοβενία και Ελλάδα και υπενθύμισε ότι σε λιγότερο από έναν μήνα η χώρα της γιορτάζει την συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα γιορτάζουν και τα 20 χρόνια από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης, στην τελετή προσχώρησης της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έλαβε χώρα πριν από 20 χρόνια στην Αθήνα, επί ελληνικής Προεδρίας, καθώς επίσης και για την σταθερή προσήλωση Ελλάδας και Σλοβενίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων και την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενότητας και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 

 Αναφέρθηκε ακόμα στις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών στον Τουρισμό, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα και τα νησιά της αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς κάθε χρόνο για όλο και περισσότερους Σλοβένους, ενώ επισήμανε και την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Σλοβένους αθλητές που παίζουν στις ελληνικές ομάδες, κάνοντας λόγο για τους Σλοβένους παίκτες στην ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού.

Νωρίτερα, σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε στην Σλοβένα ομόλογό της το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης