Συνεντεύξεις

Σ Αναστασόπουλος/ΣΑΕΕ: Αναγκαία η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος


 Την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ)*** Σίμος Αναστασόπουλος, πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Εκτιμά ότι «η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς, χωρίς να έχει φοβηθεί πολιτικό κόστος»,

 Μιλώντας για την ελληνική οικονομία επισημαίνει ότι κατά γενική αναγνώριση η οικονομία έκανε άλματα την τετραετία 2020-24. Εξακολουθεί όμως να υστερεί σε ανταγωνιστικότητα και συνεχίζει να στηρίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία.
 Επισημαίνει ότι το κρίσιμο στοίχημα για τις προοπτικές της οικονομίας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ότι αυτό απαιτεί Στρατηγικό Σχέδιο.

 Μιλώντας για το πάντα επίκαιρο θέμα των μισθών αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερους μέσους μισθούς από τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εχει όμως και σημαντικά χαμηλότερους δείκτες παραγωγικότητας. Παρά την σύγκλιση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η συνεχής αύξηση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε διεθνές επίπεδο, εάν δεν συνοδεύεται από αύξηση της παραγωγικότητας

Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ

- Ποιοί είναι οι βασικοί πυλώνες στρατηγικής και λειτουργίας του ΣΑΕΕ;

Στον Σύνδεσμο θεωρούμε ότι η ιδιωτική οικονομία αποτελεί τον μεγαλύτερο μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Εργαζόμαστε ώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον να βελτιώνεται και να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Μέσα από τη λειτουργία των πολλών εξειδικευμένων Επιτροπών μας, με τεκμηριωμένες αναλύσεις και στοχευμένες προτάσεις πολιτικής, προσπαθούμε να συμβάλουμε στην βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη δικαιότερη φορολόγηση με πάταξη της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης προς βελτίωση της ανθεκτικότητας της ιδιωτικής οικονομίας.

Αναγνωρίζοντας επίσης τη σημασία της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας προσαρμοζόμαστε για την υποδοχή των start-ups στον ΣΑΕΕ. Προσβλέπουμε να αποτελέσουν την επόμενη γενιά μελών και ηγεσίας του ΣΑΕΕ.

- Ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία  και τις άμεσες προοπτικές της οικονομίας;

Η οικονομία έκανε άλματα την τετραετία 2020-24. Παράλληλα οι δημοσιονομικές επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες, γεγονός που αντανακλάται και στην αναβάθμιση της από τους οίκους αξιολόγησης. Η μείωση της ανεργίας είναι επίσης ένας σημαντικός δείκτης βελτίωσης.

Σημαντικούς παράγοντες για τις μελλοντικές προοπτικές αποτελούν η εισροή κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην παραγωγική οικονομία.

Η Ελλάδα, παρά το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο της τετραετίας εξακολουθεί να υστερεί σε ανταγωνιστικότητα και συνεχίζει να στηρίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι το κρίσιμο στοίχημα. Αυτό απαιτεί Στρατηγικό Σχέδιο και πρόοδο του μεταρρυθμιστικού έργου.

- Η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί, αλλά οι αμοιβές εργασίας δεν αυξάνονται αναλόγως, ενώ παράλληλα υπάρχει ανισοκατανομή του εθνικού προϊόντος. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στην ΕΕ, μετά τους Βούλγαρους και τους Ούγγρους. Μήπως κάτι πρέπει να αλλάξει;

- Η Ελλάδα έχει χαμηλότερους μέσους μισθούς από τους μέσους όρους της Ευρωπαικής Ένωσης. Εχει όμως και σημαντικά χαμηλότερους δείκτες παραγωγικότητας από τους εταίρους μας.
  Παρά την σύγκλιση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η συνεχής αύξηση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα,  μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε διεθνές επίπεδο, εάν οι αυξήσεις αυτές δεν συνοδεύονται από αύξηση της παραγωγικότητας.

Σαφώς προηγείται η δημιουργία πλούτου από την κατανομή του εισοδήματος. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, με επένδυση στην εκπαίδευση και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Ετσι θα δημιουργηθούν καλύτερες προοπτικές για τους εργαζομένους και θα περιοριστεί η διαρροή ταλέντων στο εξωτερικό.

- Πρόσφατα αναλάβατε πρωτοβουλία για την “εκπαίδευση” των ΜμΕ στο ESG. Τι αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε;

- Η σύγχρονη τάση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων ωθεί το όλο σύστημα στην δημιουργία κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος και σεβασμού του κοινωνικού συνόλου, με πρακτικές χρηστής διακυβέρνησης των εταιρειών. Ήδη η χρηματοδότηση από τα τραπεζικά ιδρύματα απαιτεί τη συμμόρφωση σε κανόνες ESG.
 Ο ΣΑΕΕ, που συμμετέχει στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα μέλη του για τις υποχρεώσεις που έρχονται και να τα προετοιμάσει για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν την αντιμετώπιση των απαιτήσεων.
  Η θέσπιση κανόνων ESG, στην κατάλληλη μορφή ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, θα αυξήσει το κύρος, την ανθεκτικότητα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.
 Ελπίζω ότι και η κυβερνητικές πολιτικές θα συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπιστεί και το αυξημένο κόστος προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις που θα επιβαρύνει δυσανάλογα τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 - Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος;

- Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει σημειώσει μικρές, αλλά σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία έτη, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και τη βελτίωση των συνθηκών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Ομως, παρά τις θετικές εξελίξεις, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις στον τομέα των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το IMD, η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση (από 67 χώρες) ως προς την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να βελτιώσει τη διακυβέρνηση και την αποτελεσματικότητά της.
  Για να ενισχυθούν οι βασικοί τομείς που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον, απαιτείται η υιοθέτηση συγκεκριμένων στρατηγικών δράσεων, όπως η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η βελτίωση των υποδομών, η επικέντρωση σε στρατηγικές επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς και η ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου  δυναμικού. Και όλα αυτά πέρα και πάνω από τη βελτίωση των βασικών προϋποθέσεων, που είναι το θεσμικό περιβάλλον (δικαιοσύνη, διαφθορά, διαφάνεια) και η μακροοικονομική βιωσιμότητα.

Η κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πιστεύω ότι έχει τη βούληση και με τη συνεργασία των επιχειρηματικών φορέων μπορεί να προχωρήσει, χωρίς να έχει να φοβηθεί το πολιτικό κόστος.

-----------------------------

*** Ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 1922 με σκοπό να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των Ανωνύμων Εταιρειών που αποτελούσαν το πρόσωπο της επιχειρηματικότητας της εποχής. Σήμερα αποτελεί τον φορέα που ενημερώνει τους επιχειρηματικούς οργανισμούς για τα καθημερινά θέματα που άπτονται  της λειτουργίας τους (όπως τα νομικά, οικονομικά, λογιστικά, φορολογικά κα) όπως και για όλες τις εξελίξεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Η συνεχής προσπάθεια του Συνδέσμου να προβάλλει και να προωθεί υγιή πρότυπα συμβάλλει στη βελτίωση των εταιρικών πρακτικών και στην καθιέρωση της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική συνείδηση.

Διαβαστε επισης