Πολιτική

Ρύθμιση οφειλών: Αγωνία για όσους δεν υπάγονται στις 120 δόσεις


Μπορεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών να έχει κάνει ντεμπούτο - έστω και πιλοτικά για τον Αύγουστο - στον "αέρα" βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση.

Τα νεότερα σε αυτό το μέτωπο θα πρέπει να αναμένονται από Σεπτέμβριο και έπειτα, όταν και θα εκδοθεί η σχετική απόφαση από τον υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο. Πρόκεται για ρυθμίσεις που αφορούν πάνω από 200.000 οφειλέτες  οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν σε:

- φυσικά πρόσωπα/αυτοαπασχολούμενοι που έχουν οφειλές αλλά πλέον ζουν στο εξωτερικό και δεν είναι φορολογικά υπόχρεοι στην Ελλάδα

- άλλοι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν προβεί σε λύση της εταιρείας και δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάσουν το προφιλ ή την βιωσιμότητα της, υπάρχουν ωστόσο άλλες πηγές εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι διττός: Αφενός να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή είσπραξη εσόδων για τα κρατικά ταμεία αφετέρου την επανένταξη των εν λόγω πολιτών στο σύστημα, καθώς πολλοί εξ αυτών παραμένουν χωρίς ιατροφαρμεκευτική περίθαλψη και ασφάλιση.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, κρατούν "μικρό καλάθι" αν αναλογιστεί κανείς την αδυναμία που επέδειξε εν τέλει μεγάλη μεριδα πολιτών/επιχειρήσεων που υπάχθηκαν το 2015 στην ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πάντως, όσον αφορά την επερχόμενη ρύθμιση προβλέπεται πως η οφειλή θα εξοφλείται σε 120 δόσεις με μίνιμουμ ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Επίσης, για χρέη άνω των 20.000 προς τον ΕΦΚΑ θα προβλέπεται "κούρεμα" της βασικής οφειλής στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού

Στον αντίποδα, οι διαγραφές τόκων, προσαυξήσεων κλπ δεν μπορούν να υπερβούν το 85%, ενώ οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 3000 ευρώ θα αποπληρώνονται με διακανονισμό ως και τις 36 δόσεις χωρίς διαγραφές προσαυξήσεων.