Πολιτική

Ρύθμιση για κόκκινες επιχειρηματικές οφειλές, ok από ΚΥΣΟΙΠ στο ν/σ


 Με νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Τρίτη και θα τεθεί υπ' όψιν των Θεσμών προς τελική έγκριση, διαμορφώνεται το νομικό πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού για τη συνολική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες. Είναι η τελευταία ευκαιρία για περίπου 400.000 οφειλέτες -εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που "πνίγονται" τώρα στα χρέη, αλλά με διακανονισμό - ενδεχομένως και κούρεμα - των υποχρεώσεων τους θα μπορούσαν να ορθοποδήσουν.

Τις κατευθύνσεις και τις βασικές διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου του ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, προκειμένου να διασωθούν και να εξυγιανθούν.

Με το τρόπο αυτό θα προστατευθούν θέσεις εργασίας, θα αποφευχθούν παρενέργειες στην αγορά από το κλείσιμο επιχειρήσεων και θα διευκολυνθεί η προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

Ο νέος νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες. Καλύπτει όλα τα χρέη προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Τράπεζες και οφειλέτες θα μπορούν να συμφωνήσουν σε πολυετή επιμηκύνση της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφή μέρους των οφειλών ή και σε άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο νέος μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους Θεσμούς. Κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει επί 18 μήνες. Μέσα σ' αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και να έχουν επιτευχθεί συμφωνίες ρύθμισης.

Κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας ή επαγγελματίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα την αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου καιτων Ασφαλιστικών Ταμείων, στη περίπτωση που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των εργαζόμενων όσο και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται στη βάση διαφανών και κοινά αποδεκτών κριτηρίων. Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται σύμφωνα με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ των μεγαλύτερων θα αξιολογείται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή μόνον προς επικύρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει τη συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών.

Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι δομημένος με τρόπο που θα αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (στρατηγικοί κακοπληρωτές) και θα επικεντρώνεται στη διάσωση υγιών, κατά τα άλλα, επιχειρήσεων. Για να διασφαλιστεί αυτό θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (δηλώσεις στην εφορία, καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.)

Eν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση, του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού τονίζεται πως «η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αφορά σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές όλων των φυσικών προσώπων με πρώτη κατοικία». Επίσης διευκρινίζεται ότι η προστασία συμπεριλαμβάνει και τους εμπόρους οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον «νόμο Κατσέλη».

«Παράλληλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση θα συσταθεί εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, όπως αποφασίστηκε σήμερα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Κατά αυτόν τον τρόπο, για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, προσφέροντας μια διέξοδο σε όσους πιθανώς θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού».