Επενδύσεις από τη Ρωσία, σε Facebook και Twitter μέσω εταιριών αποκαλύψε η Guardian ενώ τα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους.
Η εμπλοκή της Ρωσίας στα αμερικανικά κοινωνικά δίκτυα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Τα έγγραφα που διέρευσαν και έφερε στο φως η Guardian, αποκάλυψαν ότι δύο κρατικές ρώσικες επιχειρήσεις, ο πετρελαϊκός γίγαντας Gazprom και η VTB Bank, χρηματοδότησαν επενδύσεις τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter μέσω της επενδυτικής εταιρείας DST Global ιδιοκτησίας Yuri Milner. Η συνεισφορά της VTB ήταν μέσω μετοχών αξίας 191 εκατ. δολαρίων, ενώ η επενδυτική πτέρυγα της Gazprom υποστήριξε μια εταιρία offshore, εν ονόματι Kanton που κατέληξε να κατέχει μετοχές αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων του Facebook.
Ο Milner παραδέχτηκε τις επενδύσεις, στην Guardian, αλλά υποστήριξε ότι ούτε το Facebook, ούτε το Twitter έμαθαν από πού προέρχεται η χρηματοδότηση. Πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε ότι η Gazprom είχε βάλει κεφάλαια Facebook και ότι η υποστήριξη της VTB δεν της έδωσε λόγο για τις αποφάσεις του Twitter. Οι εταιρείες που βρίσκονται στο μάτι του κύκλωνα έχουν κρατήσει αποστάσεις, καθώς το Facebook ανακοίνωσε ότι πούλησε το εν λόγω στην Gazprom πριν από 5 χρόνια, ενώ το Twitter ανέφερε ότι εξέτασε όλους τους υποψηφίους προτού το εγκρίνει.
Ακόμα, το θέμα περιπλέκεται από τις διασυνδέσεις του Milner, ο οποίος χρηματοδότησε την startup Cadre του Jared Kushner, συζύγου της Ivanka Trump. Ο Milner αρνήθηκε οποιαδήποτε είδος πολιτικής ανάμειξης από τον σύζυγο της κόρης του Προέδρου, ενώ ανέφερε πως είδε τον Kushner μία φορά στη ζωή του, το 2016.
Δεν είναι βέβαιο ακριβώς τι ήλπιζε η Ρωσία να πετύχει με τη χρηματοδότηση των εν λόγω επενδύσεων. Δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Πούτιν ήθελε να επηρεάσει τις εκλογές, είναι πιθανό η Gazprom και η VTB να ήθελαν απλά να επωφεληθούν επενδύοντας στα ανερχόμενα κοινωνικά δίκτυα. Το Facebook και το Twitter δεν ήταν πότε επιλεκτικά σχετικά με τις πηγές εσόδων από διαφημίσεις, άλλα φυσικά αυτό είναι κάτι το διαφορετικό από το να αφήνουν τους επενδύτες να υπαγορεύουν την εταιρική πολιτική.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, αλλά το Κογκρέσο μπορεί να θέλει να σιγουρευτεί ότι οι γίγαντες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης δεν κοίταζαν εσκεμμένα αλλού.