Πολιτική

Ρωσικά αδιέξοδα


Οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν παράσχει στην Ρωσία  ένα  «μαξιλάρι» για να αντιμετωπίσει την κρίση των τιμών του πετρελαίου αλλά αυτό έχει κόστος: τον πληθωρισμό και την λαϊκή  δυσαρέσκεια που τον συνοδεύει.Ο πληθωρισμός, το 2015, έφτασε σε 12,9%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων οκτώ ετών.Την ίδια στιγμή , το 2015 καταγράφηκε ύφεση 3,7% .Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων VTsIOM, η δημοτικότητα του Πούτιν παραμένει εξαιρετικά υψηλή, στο 89,9%!

Η συνεχής υποτίμηση που υφίσταται το ρούβλι έχει ως αποτέλεσμα, η πτώση των τιμών του πετρελαίου που είναι εκφρασμένες σε δολάρια μεταφράζονται σε μια πολύ μικρότερη μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της Μόσχας που είναι εκφρασμένα σε ρούβλι. Ως εκ τούτου έπληξε την δημοσιονομική ισορροπία της Μόσχας πολύ λιγότερο από ό, τι αναμενόταν (δεδομένου ότι οι περισσότερες κρατικές δαπάνες είναι σε ρούβλια).Παρόλα αυτά, η κρίση της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην Ρωσία είναι μία πραγματικότητα.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Ρωσία έχει κινηθεί με βάση την πετρελαϊκή κληρονομιά από τις ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης. Τα πάγια της εποχής εκείνης τώρα επιδεινώνονται. Το πετρέλαιο της Ρωσίας δεν εξαντλείται, αλλά της τελειώνει το φτηνό πετρέλαιο. Μεγάλο μέρος του πετρελαίου που είναι ακόμα στο υπέδαφος θα είναι πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό να βρεθεί και να παραχθεί.

Καθώς τα έξοδα θα ανεβαίνουν, τα περιθώρια κέρδους θα μειώνονται. Την ίδια στιγμή, η πετρελαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα από τα κέρδη που της έχουν απομείνει ώστε να εκσυγχρονιστεί.Αν η συνολική παραγωγή εξακολουθεί να αυξάνεται, αυξάνεται μόνο χάρη σε μια χούφτα νέων πεδίων, που βρίσκονται κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές της Ανατολικής Σιβηρίας, όπου η παραγωγή είναι πιο ακριβή. Το υπουργείο Ενέργειας έχει προειδοποιήσει την ηγεσία της Ρωσίας ότι, αν ακολουθηθεί αυτή η πορεία, η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε κάλλιστα να μπει σε ύφεση από το 2020.

Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, η βιομηχανία θα πρέπει να ψάξει πέρα από την περίμετρο της σοβιετικής εποχής για νέες πηγές πετρελαίου: υπεράκτια στην Αρκτική, στην απομακρυσμένη έρημο στην ανατολική Σιβηρία καθώς και βαθύτερα στην δυτική Σιβηρία. Τα πεδία σε αυτά τα μέρη είναι ποικιλοτρόπως βαθύτερα, πιο ζεστά (ή κρύα), σε υψηλότερη πίεση, υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, πιο απομακρυσμένα ή πιο πολύπλοκα γεωλογικά από ό, τι όσα αξιοποιούνται σήμερα στη Ρωσία. Γι' αυτό θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και περισσότερα χρήματα για την εξαγωγή πετρελαίου από αυτά.

Πηγή:premium.paratiritis.gr