Σε κατ' αρχήν συμφωνία συνεργασίας κατέληξαν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους σταθεροποίησης της παγκόσμιας πετρελαϊκής κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Πετρελαίου των δύο χωρών, Αλεξάντερ Νόβακ και Χαλίντ αλ-Φαλίχ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στην Κίνα. Έπειτα από την εν λόγω απόφαση οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων του Λονδίνου έκαναν άλμα 5,5% αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν. Ειδικότερα μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) εκτινάχθηκε 49,40 δολάρια το βαρέλι. Έπειτα η τιμή υποχώρησε λίγο κάτω από τα 48 δολάρια το βαρέλι, στα 47,97 δολάρια συγκεκριμένα, παραμένοντας 1,12 δολάρια υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού (συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου) ενισχυόταν κατά 1,11 δολάρια το βαρέλι στα 45,55 δολάρια, αφού νωρίτερα είχε εκτιναχθεί προς στιγμήν στα 46,53 δολάρια το βαρέλι.Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών κρατών (η Ρωσία δεν μετέχει στον OPEC αλλά είναι δεύτερη μετά τη Σαουδική Αραβία σε παραγωγή στον κόσμο) αναφέρει ότι κοινός στόχος της Μόσχας και του Ριάντ είναι «να αποκατασταθεί στην αγορά πετρελαίου η σταθερότητα που θα εξασφαλίζει ένα σταθερό επίπεδο επενδύσεων μακροπρόθεσμα».Ειδικότερα ο Αλεξάντερ Νόβακ χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την κατ' αρχήν συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη και πρόσθεσε ότι ίσως οι δύο πλευρές καταλήξουν σε επιμέρους συμφωνίες περιορισμού της πετρελαϊκής παραγωγής. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η Ρωσία επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα πάγωμα της παραγωγής που ενδεχομένως θα συμφωνήσουν οι χώρες του OPEC.Όπως γράφουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ρώσος υπουργός χρησιμοποίησε τον όρο «ιστορική» για να περιγράψει τη συμφωνία επειδή ακριβώς η Ρωσία δεν μετέχει στο λεγόμενο «πετρελαϊκό καρτέλ» - είναι βέβαια προφανές ότι ο OPEC έχει απολέσει πολλή από την πολιτική και οικονομική δύναμη που είχε στο παρελθόν.Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενός παγώματος της παραγωγής ο σαουδάραβας υπουργός, ωστόσο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θεωρεί προς το παρόν αναγκαία μια τέτοια κίνηση. «Το πάγωμα είναι μια από τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά δεν είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σ' αυτό το μέτρο τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φαλίχ στη σαουδαραβική τηλεόραση Al Arabiya TV.
Στις αρχές του 2016 οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 χρόνων. Στη συνέχεια ανέκαμψαν, αλλά απέχουν ακόμα πολύ από τα 110 δολάρια το βαρέλι, που είχαν φθάσει προ διετίας. Οι πετρελαιοπαραγωγοί του OPEC δηλώνουν ικανοποιημένοι με μια τιμή του αργού γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι. Όμως, όπως φαίνεται τους τελευταίους μήνες, η αγορά δεν καταφέρνει να «κατοχυρώσει» το επίπεδο αυτό σε ό,τι αφορά τις τιμές.
Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν όταν ανακοινώθηκε μια αναπάντεχη αύξηση των πετρελαϊκών διαθεσίμων των ΗΠΑ.
Οι υπουργοί Πετρελαίου της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου εντός του Σεπτεμβρίου και επίσης να συναντηθούν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο για να εξετάσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά.