Διεθνή

Ρωσία: Οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις εκρήξεις των υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.

Σχολιάζοντας ένα δημοσίευμα που είδε νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται στις εκρήξεις, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τον Λευκό Οίκο να σχολιάσει τα «γεγονότα» τα οποία παρουσιάζει το εν λόγω δημοσίευμα.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, που ανάρτησε στο μπλογκ του ο Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται στις εκρήξεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημοσίευμα του Χερς είναι «απολύτως ψευδές και πλήρως αποκύημα φαντασίας».

Η Μόσχα χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Δύση βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που επηρέασαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο , οι οποίοι συνιστούν ένα έργο υποδομής κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του οποίου μεταφερόταν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι αξιωματούχοι της Δύσης έχουν απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

«Ο Λευκός Οίκος πρέπει τώρα να σχολιάσει όλα αυτά τα γεγονότα», δήλωσε η Ζαχάροβα σε μια ανάρτησή της στη σελίδα της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram όπου συνοψίζει τους πιο σημαντικούς ισχυρισμούς του Χερς σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στις εκρήξεις.

Οι ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία – στα χωρικά ύδατα των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις- έχουν δηλώσει ότι τα ρήγματα ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν αναφέρει ποιόν θεωρούν υπεύθυνο.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι χώρες «έχουν κάτι να κρύψουν» και γι αυτό σκόπιμα αποκλείουν τη Ρωσία από τις έρευνες.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσε να στείλει η Ρωσία απευθείας υποθαλάσσια, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία, αφού το Βερολίνο ακύρωσε την πιστοποίηση του αγωγού λίγες μόλις μέρες πριν η Ρωσία στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.