Διεθνή

Ρωσία: Η Nornickel ανακοίνωσε ότι αντλεί το πετρέλαιο από την Αρκτική έπειτα από διαρροή


Η ρωσική εταιρεία Nornickel ανακοίνωσε σήμερα ότι αντλεί το πετρέλαιο ντίζελ σε μια από τις δεξαμενές καυσίμων που διαθέτει στην Αρκτική έπειτα από μια διαρροή 20 λίτρων που παρατηρήθηκε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Πριν από ένα χρόνο, είχαν διαρρεύσει 21.000 τόνοι πετρελαίου από μια ελλαττωματική δεξαμενή στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Νορίλσκ που ανήκει στην εταιρεία Nornickel, με αποτέλεσμα να υπάρξη ρύπανση του εδάφους και ενός παρακείμενου ποταμού στην περιοχή αυτή της Αρκτικής. Το ατύχημα αυτό, το μεγαλύτερο στην ιστορία που σημειώθηκε στην περιοχή της Αρκτικής, είχε ως συνέπεια για την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμα ύψους 1,64 δισ. ευρώ.

Η νέα αυτή διαρροή που σημειώθηκε σήμερα είναι πολύ μικρότερη, ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι ήδη έχει περισυλλέξει το καύσιμο που διέρρευσε. Η διαρροή εντοπίσθηκε κατά την διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας σήμερα σε μια δεξαμενή συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων.

Η Nornickel ανακοίνωσε επίσης ότι άντλησε το εναπομείναν καύσιμο της δεξαμενής, το οποίο διοχέτευσε σε άλλες δεξαμενές για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους. Ωστόσο δεν αποκάλυψε την ποσότητα του καυσίμου που είχε απομείνει, ούτε τον λόγο της διαρροής.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της φύσης Rosprirodnadzor, ανακοίνωσε ότι η ποσότητα καυσίμου τύπου ντίζελ που διέρρευσε από τον πυθμένα της δεξαμενής, οφείλεται σε διάβρωση που είχε υποστεί.

Η Nornickel είχε αποδώσει το ατύχημα που είχε σημειωθεί τον περασμένο χρόνο σε πιθανή τήξη του μόνιμα παγωμένου (περιαρκτικού) εδάφους. Ωστόσο οι τεχνικοί έλεγχοι που πραγματοποίησε η ρωσική ρυθμιστική αρχή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαρροή που προκλήθηκε το 2020, οφείλονταν σε σφάλματα που έγιναν κατά την διάρκεια της κατασκευής και της συντήρησης της δεξαμενής.

Η Nornickel, μετά το ατύχημα αποσυναρμολόγησε μερικές από τις παλιές δεξαμενές καυσίμων και ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στις υποδομές 100 δισ. ρούβλια (1,1 δισ. ευρώ) για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες διαρροές.