Διεθνή

Ρωσία: Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε μεθοριακή περιφέρεια με τη Φινλανδία


Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην περιφέρεια Μουρμάνσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, στα σύνορα με τη Φινλανδία, μετά την απόφαση του Ελσίνκι να αφήσει μόνον μία μεθοριακή διάβαση ανοιχτή με τη Ρωσία.

"Αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή στην περιφέρεια του Μουρμάνσκ το καθεστώς υψηλού συναγερμού και αριθμός επιπρόσθετων μέτρων που αποσκοπούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων μας", σημείωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Αντρέι Τσίμπις σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι ρωσικές αρχές έκαναν την ανακοίνωση αυτή μετά την απόφαση που έλαβε χθες, Τετάρτη, η Φινλανδία να διατηρήσει ανοιχτό μόνον ένα μεθοριακό πέρασμα με τη Ρωσία, αυτό του Ράγια-Γιόσεπι, στα σύνορα με την ρωσική περιφέρεια Μουρμάνσκ, στην Αρκτική.

Η Φινλανδία είχε ήδη κλείσει το Σάββατο τέσσερις από τις οκτώ συνοριακές διαβάσεις στο νοτιοανατολικό της τμήμα με τη Ρωσία, για να αναχαιτίσει την άφιξη παράτυπων μεταναστών.

"Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ξένων πολιτών που θέλουν να περάσουν στην χώρα του NATO μέσω του εδάφους μας θα αυξηθεί σαφώς", υπογράμμισε ο Τσίμπις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 400 αλλοδαποί πολίτες είχαν συγκεντρωθεί χθες στο μεθοριακό πέρασμα Σάλα, στο βόρειο τμήμα της μεθορίου ανάμεσα στις δύο χώρες, και μόνον 50 από αυτούς έλαβαν άδεια να περάσουν από τους Φινλανδούς συνοριοφρουρούς.

Η Φινλανδία, η οποία προσχώρησε στο NATO τον Απρίλιο σε αντίδραση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιτρέπει σε παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν τα κοινά τους σύνορα.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με την Ρωσία εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα, δηλώνει ότι από τα τέλη Αυγούστου έχει διαπιστώσει συρροή μεταναστών χωρίς βίζα που προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, κυρίως το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη.

Το Σάββατο το Ελσίνκι έκλεισε ως τις 18 Φεβρουαρίου του 2024 τέσσερις μεθοριακές διαβάσεις με τη Ρωσία στην νοτιοανατολική επικράτειά του, αφήνοντας ανοιχτές τέσσερις που βρίσκονται βορειότερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την απόφαση του Ελσίνκι, καταγγέλλοντας "επαίσχυντη εργαλιοποίηση" των μεταναστών από τη Μόσχα. Η Μόσχα απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες αυτές.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης