Ισχυρή ανοδική αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, ενώ το ΧΑ έκλεισε νωρίτερα στα υψηλά ημέρας, μετά από μιά μεγάλη "βουτιά" στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Ομως η αβεβαιότητα υποβόσκει και οι κίνδυνοι παραμένουν ορατοί, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. δεν τέλειωσαν με τη διάσωση της Credit Suisse και κάποιων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής είδαμε μόνον την "κορυφή του παγόβουνου" και είναι απλώς θέμα χρόνου να επανεμφανιστεί το πρόβλημα, με νέα μορφή και μεγαλύτερες ίσως διαστάσεις.
Σε επιφυλακή κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, που ετοιμάζονται να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να αποτρέψουν ένα καταστροφικό ντόμινο με τεράστιες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Προς το παρόν οι χρηματιστηριακές αγορές προτιμούν να δουν τη θετική πλευρά, ανακουφισμένες από το φόβο πιθανής κατάρρευσης της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, που θα προκαλούσε "τριγμούς" στο διεθνές σύστημα.
Εντονες διακυμάνσεις σημειώθηκαν σήμερα στα χρηματιστήρια και στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, όπου επιθετικά funds και επίδοξοι κερδοσκόποι ανέλαβαν “στοιχήματα” υψηλού ρίσκου, ποντάροντας σε γρήγορη ανάκαμψη ή σε περαιτέρω καταβύθιση των μετοχών – κυρίως των τραπεζικών, που έγιναν πάλι ο αδύναμος κρίκος των αγορών.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με μεγάλες απώλειες, με τις τραπεζικές μετοχές να βυθίζονται σε δίνη πιέσεων. Η εικόνα βελτιώθηκε σταδιακά και οι βασικοί δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη. Ο DAX που έχανε 2% κερδίζει τώρα 1,25%, ενώ ο ελβετικός SMI έχει ανακάμψει από -2% σε +0,55%. Κατεύθυνση δίνει η Wall Street, που κινείται ανοδικά με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 1,25%.
Σε αντίθετη πορεία οι αγορές ομολόγων, όπου τις τελευταίες μέρες και σήμερα τις πρωινές ώρες μετακινούνταν μαζικά κεφάλαια, αλλά η τάση έχει πλέον αντιστραφεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού που υποχωρούσε το πρωι κατά 13 μβ στο 1,92%, έχει ανακάμψει στο 2,11% - μια ενδοσυνεδριακή μεταβολή 19 μονάδων βάσης.
Ολα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία των αγορών είναι ανοικτά. Βασικός παράγοντας η “ψυχολογία” που θα δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες, υπό το φώς νέων στοιχείων και εκτιμήσεων για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η αναταραχή στις αγορές θα συνεχισθεί, αυξάνοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων και νέων τοποθετήσεων
Μετοχές και δείκτες
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στα “απόνερα” της διεθνούς αναταραχής, καθώς εξαρτάται καθοριστικά από τις κινήσεις ξένων χαρτοφυλακίων. Πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανάσχεση της πτωτικής πορείας των δύο τελευταίων εβδομάδων και η επιστροφή του ΓΔ πάνω από τις 1.040 μονάδες.
Σήμερα όλοι οι δείκτες ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες. Ανακάμπτοντας με μεγάλες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων τερμάτισαν στα απόλυτα υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -2,15% στις 998,29 μονάδες και τερμάτισε στις 1.027,47 με άνοδο 0,71%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,83%, κλείνοντας στις 2.498,25. Κέρδη 1,76% κατέγραψε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά μέχρι -4,67%. Ανακάμπτοντας θεαματικά, τερμάτισε στο +2,96%. Οι μεγάλες διακυμάνσεις έδωσαν ευκαιρία για αποδοτικό trading. Εντυπωσίασε η Πειραιώς, που γύρισε από -6,8% σε +6,3%. Alpha +3,6%, Eurobank +2%, Εθνική.+1,9%, Τρ. Ελλάδος +1,5%.Στο κόκκινο μόνον η Attica Bank -0,9%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 ξεχώρισαν με θετικό πρόσημο: ΕΛΠΕ +4,2%, ΟΤΕ +3,4%, Μυτιληναίος +3,1%, Autohellas +2,1%, ΟΛΠ+1,8%.
Στον αντίποδα Σαράντης -4%, ΕΥΔΑΠ -2,5%, Τιτάν -2%, ΟΠΑΠ και Motor Oil -1,8%, Quest -1,6%, Βιοχάλκο και ΕλβαλΧαλκόρ -1,4%, ΔΕΗ -1,3%.