Μετά από πέντε ημέρες ανόδου στο ΧΑ, τα βραχυχρόνια κέρδη γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις και οι χρηματιστηριακοί δείκτες παίρνουν καθοδική κατεύθυνση. Είναι μια αναμενόμενη φυσιολογική εξέλιξη, που δεν προδιαγράφει την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Στο κόκκινο κινούνται αυτή την ώρα όλοι οι βασικοί δείκτες και οι 20 από τις 24 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Υποτονική η συναλλακτική κίνηση, με τζίρο μόλις 3,6 εκατ. ευρώ σε μία ώρα συνεδρίασης.
Μεταβλητότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες έχουν αλλάξει πολλές φορές πρόσημο.
Ανάλογη εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου εκδηλώνονται πιέσεις και οι αποδόσεις ανακάμπτουν.
τα βήματα του πλέον αισιόδοξου σεναρίου ανάκαμψης κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί μεταβλητότητα και οι δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση.
Οι καταλύτες και τα ανοιχτά μέτωπα
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και την ελάφρυνση χρέους. Οι εξελίξεις σ’αυτό το μέτωπο εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος στο χρηματιστήριο τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες.
Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν βέβαια στο τέλος Ιουνίου. Αύριο συνεδριάζει το Euroworking Group, όπου θα εξετασθούν η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ (αύξηση 2,3% το πρώτο τρίμηνο) και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Η χρηματιστηριακή αγορά αξιολογεί επίσης τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τραπεζών και μεγάλων εμποροβιομηχανικών εταιρειών, που εμφανίζουν βελτιωμένες επιδόσεις. Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος παραμένει και η «τοξική» υπόθεση των Follie, για την οποία αναμένονται νέα στοιχεία και αποκαλύψεις.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρές απώλειες σε όλο το εύρος του ταμπλό, που οφείλονται σε ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών. Η αντίδραση αυτή αναμενόταν, καθώς ο ΓΔ έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη ανοδική διαδρομή τις τελευταίες μέρες, φθάνοντας σε περιοχή ισχυρής αντίστασης, που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ισχυρή στήριξη.
Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας, στις 783 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,80%.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1% στις 2.056 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -1% και τώρα βρίσκεται στο -0,8%, στις 900 μονάδες. Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο κινούνται μόνον η Τρ. Ελλάδος (+1,2%) και η Attica (+0,3%). Πειραιώς -1,5%, Εθνική και Alpha -1%, Eurobank -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο ΕΧΑΕ +1,4%, ΟΛΠ +1%, Grivalia +0,5%.
Στοn αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,2%, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Coca-Cola -1,6%.