Μετά τη μεγάλη άνοδο που προκάλεσε στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων η κατ' αρχή συμφωνία με τους δανειστές, επιθετικά χαρτοφυλάκια και traders προσπαθούν σήμερα να κλειδώσουν βραχυχρόνιες αποδόσεις, αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Σε τροχιά διολίσθησης οι μετοχές, σταθερές στα χθεσινά επίπεδα οι τιμές/αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι μετά τις πρώτες εντυπώσεις που προκάλεσε η συμφωνία, οι αγορές αποτιμούν τώρα ψυχραιμότερα την κατάσταση, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ώσπου να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθούν τα ελληνικά χρεόγραφα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Το ενδεχόμενο εμπλοκών και νέων καθυστερήσεων δεν αποκλείεται, στοιχείο που καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του διετούς τίτλου - που είχε υποχωρήσει κατά 205(!) μονάδες βάσης το προηγούμενο διήμερο, ενισχύεται τώρα κατά 5 μ.β. και διαμορφώνεται σε 8,25%. Αμετάβλητη στο 7,20% η απόδοση του 10ετούς.
Στο χρηματιστήριο τόνο και κατεύθυνση στις συναλλαγές δίνουν οι κινήσεις ρευστοποίησης βραχυχρόνιων κερδών. Μετά από έντονες διακυμάνσεις την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει πτωτική κατεύθυνση και κινούνται πλέον στο κόκκινο.
Ο Γενικός Δείκτης ΄κέρδιζε νωρίτερα 0,34% και τώρα βρίσκεται στο -0,30%, στις 653,5 μονάδες.
Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,30%% στις 1.756 μονάδες.
O τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,10%.
Από τις μετοχές του FT25 τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν ΕΛΠΕ +4%, Lamda +2,7%, Βιοχάλκο και ΟΛΠ +1,8%, Aegean +1%.
Από τα τραπεζικά χαρτιά η σκυτάλη πέρασε στον ΟΠΑΠ (+4%) και στον ΟΤΕ (3,5%). Ακολούθησαν Εθνική +3,4%, Eurobank και Follie +3,1%, Μυτιληναίος και ΔΕΗ +3%.
Στον αντίποδα Εθνική -2%, Πειραιώς -1,6%, Eurobank -1,3%, Alpha Bank -1,1%, ΔΕΗ και Τιτάν -1%.