Τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια που έχουν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες μπορεί να αποσύρουν ακόμα και 400 δισ. δολ. από τις επενδύσεις τους στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή πετρελαίου παραμένει στα 30-40 δολ. και οι πλούσιες χώρες αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Αυτό εκτιμά το Sovereign Wealth Fund Institute (SWFI).
Η αξία των κορυφαίων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να υποχωρήσει φέτος στα 2,64 τρισ. δολάρια από 3,04 τρισ. που ήταν στα τέλη του 2015, σύμφωνα με το SWFI. Δηλαδή, οι εκροές κεφαλαίων μπορεί να διπλασιαστούν, σε σύγκριση με το 2015, όταν τα κεφάλαια αυτά πώλησαν μετοχές αξίας 213 δισ. δολαρίων.
«Η εποχή που τα πετροδολάρια γέμιζαν τις αγορές μοιάζει να έχει παρέλθει», σημειώνει το Ινστιτούτο και προσθέτει ότι «τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια που στηρίζονται στα έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων ανησυχούν για την πορεία των οικονομιών τους».
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από το Κατάρ έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, τα οποία κέρδισαν 7 τρισ. δολαρίων όταν το πετρέλαιο είχε φθάσε στα 100 δολ., βρίσκονται σε διαδικασία ρευστοποίησης των επενδύσεών τους, μετά την πτώση κατά 70% της τιμής του μαύρου χρυσού από τα μέσα του 2014.
Κατά τη διάρκεια των καλών ημερών επένδυαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αγοράζοντας μετοχές εταιρειών –κυρίως ευρωπαϊκών τραπεζών - αλλά και προχωρώντας σε αγορές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο Μανχάταν, ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ευρώπη και πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο. Όμως οι μέρες αυτές μοιάζουν να έχουν τελειώσει.
Σύμφωνα με το SWFI τις μεγαλύτερες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα επενδυτικά κεφάλαια του Περσικού Κόλπου ενώ προβλήματα έχει και το επενδυτικό κεφάλαιο της Ρωσίας.