Αγορές

Ρευστοποιήσεις κερδών μετά το ράλι στο ΧΑ


Τα μεγάλα κέρδη από το διήμερο «εκλογικό» ράλι στο χρηματιστήριο  γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που οδηγούν σε πτωτική  τροχιά μετοχές και δείκτες. Είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη , καθώς μάλιστα οι βασικοί δείκτες είχαν φθάσει σε περιοχές ισχυρών αντιστάσεων.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση  διεθνών χαρτοφυλακίων, που προσαρμόζουν τη στρατηγική του στην ελληνική αγορά λαμβάνοντας υπόψη τις μετεκλογικές προοπτικές και αναμένουν τα  αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Το θετικό κλίμα διατηρείται και οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές. Όμως, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, το κρίσιμο στοιχείο για τους διεθνείς επενδυτές είναι αν από τις επικείμενες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη, βιώσιμη κυβέρνηση, ή αν θα ανοίξει νέος κύκλος πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων βλέπουν μεν θετικές προοπτικές  για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, το ΧΑ και τα ομόλογα, αλλά θεωρούν πρόωρη και υπερβολική την ευφορία που δημιουργήθηκε εν μιά νυκτί. Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και δεν θα έχει μεγάλα περιθώρια χειρισμών - ιδιαίτερα σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία ενός κόμματος.

Κρατούν λοιπόν «μικρό καλάθι», κλειδώνουν κέρδη και περιμένουν τις εξελίξεις. Παράλληλα όμως, τα επιθετικά χαρτοφυλάκια του short selling φροντίζουν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, κλείνοντας κάποιες θέσεις. Οι κινήσεις τους έδωσαν χθες ώθηση στην αγορά, που ξεκίνησε με απώλειες και έκλεισε στα υψηλά ημέρας.
 
Μετοχές και δείκτες

Με απώλειες ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση και οι δείκτες κινούνται συνεχώς στο κόκκινο, με διακυμάνσεις μικρού εύρους. Εντονη η συναλλακτική κίνηση, αλλά ο τζίρος είναι μικρότερος από χθες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,20% μέχρι -1,09%. Τώρα χάνει περίπου 0,65% στις 789 μονάδες, παραμένοντας πάνω από το κρίσιμο σημείο των 785 μονάδων, που ήταν έως χθες ισχυρή αντίσταση και μπορεί να αποτελέσει τώρα επίπεδο στήριξης.
O FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,45%, στις 2.023 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης χάνει περίπου 1,15%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -2,45%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίσταται η Πειραιώς, που χάνει 3,5%. Ακολουθούν Eurobank -1,5%, Εθνική -0,9%. Αμετάβλητες Alpha και Attica.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Motor Oil με +2,9%. Ακολουθούν ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Τιτάν με +1%.
Στο κόκκινο όλες οι άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. ΟΛΠ -3,5%, Ελλάκτωρ -3%, Μυτιληναίος και Σαράντης -2,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,1%.

Διαβαστε επισης